Державне замовлення розподілятиметься між українськими вишами на конкурсній основі. Про це заявив голова департаменту вищої освіти Міністерства освіти та науки Олег Шаров, зазначає Укрінформ.

Конкуренцію вишів передбачає закон України Про вищу освіту, відзначає Шаров.

«Тобто по кожній спеціальності формуватиметься певний обсяг державного замовлення у національному масштабі. І надалі ці місця державного замовлення будуть розподілятися між ВНЗ», - заявив Шаров.

Місця будуть розподілятися залежно від того, у які виші будуть вступати найкращі випускники з найвищими балами за ЗНО, і яким з них найкращі абітурієнти нададуть найвищий пріоритет.

Також Шаров сказав, що з деяких спеціальностей на сьогодні державне замовлення перевищує кількість абітурієнтів, що вступають за контрактом.

«Обсяг державного замовлення (на IT-спеціальності. - ред) два роки поспіль був 9,5 тис., обсяг контрактних студентів скоротився з 4,5 тис. до 3,5 тис. Це пряма ознака насиченості обсягів державного замовлення в цій галузі», - наголосив Шаров.

Нагадаємо, заступник міністра освіти і науки Олег Дерев'янко у понеділок написав заяву про звільнення із займаної посади.