Засідання Луцької районної ради не відбулось через відсутність кворуму. Зокрема, сьогоднішня 6 чергова сесія, яка планувалась на 10.00 ранку не відбулась, оскільки більшість депутатів проігнорували засідання.

Зауважимо, що на засідання виносилось 25 питаннь серед яких низка соціальних програм. Зокрема, депутати мали затвердити «Програму підтримки демобілізованих учасників антитерористичної операції та членів їх сімей на 2016 рік» та внести зміни і доповнення до «Програми матеріально – технічного забезпечення військовослужбовців району».

Таким чином, засідання сесії відвідала група демобілізованих бійців, які повернулись зі Сходу, аби прослідкувати, як депутати Луцької районної ради прийматимуть рішення та «ділитимуть» кошти. Однак, єдине, на що спромоглись обранці – відкрити засідання і після урочистих вітань іменинників – розійтись, адже в сесійній залі не було кворуму. Така бездіяльність депутатів обурила бійців АТО, які розкритикували роботу районної ради.

«Районна рада зовсім не хоче працювати. Стільки було важливих питань, від яких залежить життя тисяч людей в районі, а їм начхати, тим більше на проблеми демобілізованих бійців АТО та їхніх сімей. Бійці налаштовані рішуче по відношенню до влади. Ми їх обирали – ми їх і по виганяємо, якщо вони так будуть відноситись до своїх обов’язків. Це наше останнє попередження», - заявив демобілізований снайпер 128 ОГПБ Сергій Труш.

За словами молодого чоловіка, коли стало зрозуміло, що сесія неправомочна – бійці почали обурюватись, тож і ті депутати, які прийшли на засідання, також поспішили покинути залу засідань.

«Досить ховатись за наші спини. Поки хлопці стоять на сході чи лікуються після поранень – вони тут не можуть підняти свої «дупи» і прийти на сесію, на якій вирішується багато важливих питань. Цю владу, яка тільки думає про свій бізнес та фракції-коаліції, будемо топити, як кошенят. Бо інакшого виходу, змусити їх працювати, я не бачу», - повідомив Сергій Труш.

Зауважимо, що головним питанням, яке цікавило бійців АТО це прийняття Програми підтримки демобілізованих учасників антитерористичної операції та членів їх сімей на 2016 рік. Зокрема, новою програмою передбачатиметься:

1.Створення реєстру демобілізованих учасників антитерористичної операції та членів їх сімей

2. Забезпечення медичними оглядами та реабілітацією

3. Забезпечення соціальними гарантіями

4. Сприяння у працевлаштуванні та зайнятості

5. Сприяння участі демобілізованих учасників антитерористичної операції та членів їх сімей у громадському житті

6. Надання психологічної підтримки учасникам антитерористичної операції та їх сім’ям

7. Сприяння участі демобілізованих учасників операції та членів їх сімей у культурному житті

8.Забезпечення інформаційного супроводу

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього 410 тис. грн.. з яких 350 буде скеровано з районного бюджету, а 6 – з інших джерел.

Разом з тим, бійців обурює наявність проблем із виділенням землі, в той час, як комерційні фірми отримують гектари – демобілізованим бійцям не можуть знайти і по 10 соток. За словами чиновників, найгострішою є ситуація в Луцьку та Луцькому районі. Однак бійці подали запит до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області і отримали вражаючу відповідь. Виявляється, у таких селах, як Забороль, Лище, Маяки, Підгайці, Промінь, Рокині є вільні земельні ділянки, які можуть бути надані учасникам АТО під будівництво. І це – цілі гектари.

З документу стає зрозуміло, що держава володіє вільними земельними ресурсами, однак керівництво Держеокадастру Волині саботує це питання.