«Зборище блатних та ніщих» та «їхати в Польщу ягоди збирати» - таку оцінку та пораду керівники ГУ Держгеокадастру в присутності керівників структурних підрозділів дали землевпорядникам Волинської області, які 21 липня  зібрали установчі збори та висловили своє незадоволення відносно зловживання службовим становищем очільників ГУ Держгеокадастру області.

На згаданих вище зборах було прийнято рішення про необхідність об’єднання землевпорядників Волині з метою захисту своїх прав та законних інтересів, зокрема щодо запобігання монополізації ринку послуг у сфері землеустрою. Як наслідок  було прийнято рішення про створення громадської організації «Асоціація землевпорядників Волині».

Громадськість області позитивно сприйняла цю подію, про що свідчать відгуки громадян в ЗМІ.  Учасники зборів говорили, що в сфері земельних відносин склалася негативна ситуація і вона повинна бути виправлена. Найбільше докорів лунало на адресу керівництва головного управління Держгеокадастру у Волинській області. Замість того, щоб організувати роботу землевпорядних організацій воно пішло шляхом створення обстановки страху, принизливості, покірності та знищення суб’єктів підприємницької діяльності, які займаються виготовленням землевпорядної та землеоціночної документації, зрозуміло, що не без погодження голови ОДА Володимира Гунчика.

Так, під час першої хвилі на Волині було анульовано 26 %  сертифікатів від загального показника по Україні. А протягом жовтня 2016 – серпня 2017 року було направлено листи до кваліфікаційної комісії Держгеокадастру та анульовано 19 сертифікатів інженера-землевпорядника. А це значить, що з ринку землевпорядних послуг виведено 10 юридичних осіб та 9 фізичних осіб – підприємців, що призвело до втрати 40-50 робочих місць та зменшення надходжень податків до бюджетів різних рівнів.  При тому на протязі останніх років Головне управління не провело жодного засідання технічної ради чи колегії спільно з сертифікованими інженерами з питань якості виконаних робіт, навіть при нововведеннях про погодження землевпорядної документації (екстериторіальне погодження проектів відведення).

Керівництвом ГУ Держгеокадастру відкрито лобіюються інтереси товариства «ЗАХІДЗЕМЛЕПРОЕКТ» , що активно почало працювати на території Волинської області одним із засновників якого був Анатолій Поляков, який на даний час є першим заступником начальника головного управління Держгеокадастру у Волинській області, а також вживається усіх можливих заходів для позбавлення конкурентів права займатись виготовленням документації із землеустрою,  а саме анулювання кваліфікаційних сертифікатів інженерів –землевпорядників.

            Згадане вище підприємство мало відношення до ряду кримінальних справ. Зокрема щодо земельних оборудок на території Яворівського району Львівської області (Справа № 461/7781/15-к), шахрайських дій агрохолдингу «Мрія» (Справа № 757/47835/15-к)

Як кажуть, «один у полі не воїн». заступником начальника - начальником Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Волинській області призначають Степана Білана, теж із львівською пропискою (інформація міститься у Декларації чиновника). В минулому – очолював відділ Держгеокадастру у Жовківському районі Львівської області.

Слід звернути увагу на той факт, що Білан замішаний у корупційних справах. Постановою Залізничного районного суду м. Львова від 30.09.2013 р. Білана С.В. визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-4 КУпАП («Порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності»)

Отже, досвідчені керівники зі Львівщини, за мовчазної згоди очільника головного управління  без остраху, активно, почали впроваджувати випробувані корупційні схеми на території Волині.

            Не важко передбачити реакцію керівників ГУ Держгеокадастру на вищезгадану подію, відразу розпочався тиск на учасників зборів, адже  розвінчання незаконних та корупційних діянь «не чистих на руку» керівників ГУ Держгеокадастру не аби як сполохало чиновників, і не дивно…

Тільки уявіть собі, які корупційні ризики існують в Держгеокадастрі на сьогодні, коли, відповідно до чинного законодавства, він може надавати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, погоджувати цей проект, проводити його державну експертизу, реєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі та одночасно затверджувати проект відведення та надавати в оренду чи передавати у власність земельну ділянку (в тому числі і змінювати її цільове призначення)

Разом з тим, Держгеокадастр у своїх повноваженнях має функції щодо здійснення державного нагляду у сфері землеустрою (ст. 66-1 ЗУ «Про землеустрій»). Ці повноваження дають можливість контролювати ринок в сфері землеустрою шляхом позбавлення права підприємців та підприємств на виготовлення відповідної документації із землеустрою.

Цими усіма інструментами дуже вміло навчились користуватись у Головному управлінні Держгеокадастру у Волинській області під «чітким» керівництвом Василя Василенка та його заступників. «Молода команда» зуміла освоїти та запровадити:

  • Схему прямого лобіювання інтересів приватної фірми із Львівської області, що надає послуги по виготовленню документації із землеустрою (ПОРУШЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА ТА ЗАВИЩЕННЯ ЦІН В ДЕКІЛЬКА РАЗ ПРИ ПРОВЕДЕННІ АУКЦІОНІВ ПРОДАЖУ ПРАВА ОРЕНДИ ).
  • Схему передачі земельних ділянок на підставних осіб без згоди органів місцевого самоврядування
  • Схему передачі земель державної власності у приватну на території родовищ із заляганням бурштину в межах Маневицького району.
  • Останнім часом почало входити в практику відміна рішень районних рад по зміні меж населених пунктів з метою подальшого перерозподілу земель.
  •         Дивно, що відповідні органи не насторожує факт  масового надання ГУ Держгеокадастру у Волинській області земельних ділянок у власність за межами населених пунктів, тим самим у місцевих громад забирають пасовища, у людей ділянки, якими користувалися на протязі десятків років, а в селищних та сільських рад  інвестиційно -  привабливі землі.

    Ця тема вже неодноразово висвітлювались в ЗМІ. До прикладу ситуація в с. Журавичі Ківерцівського району, де були надані 154 га земель громадянам для ведення особистого селянського господарства (ОСОБЛИВО ЦІННИХ ЗЕМЕЛЬ) з порушенням процедури відведення)  та в подальшому продані обманним шляхом іноземній юридичній фірмі, що суперечить чинному законодавству України.

    На території Маневицької селищної ради за межами населеного пункту в урочищі «ЛОША» були надані більше 100 га земель громадянам для ведення особистого селянського господарства (ОСОБЛИВО ЦІННИХ ЗЕМЕЛЬ)  з порушенням процедури відведення.

    На території Лісівської сільської ради Маневицького району реалізована схема оформлення права власності близько 300 га земель сільськогосподарського призначення у власність ТОВ «ТЕРЛАН-КОМ», що зареєстрована в м. Львів.

    В селі Дубове Ковельського району завдяки реакції місцевих жителів було припинене надання земельної ділянки (відмінений наказ), яка згідно схеми планування була зарезервована під кладовище.

    Окрім того, нещодавно власником 8 га землі на території Боратинської сільської ради з цільовим призначенням «для ведення особистого селянського господарства» став директор ще однієї Львівської фірми, що працює в сфері землеустрою - ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЮРИДИЧНО-ЗЕМЛЕВПОРЯДНА ФІРМА"

    Однак, такі випадки не є поодинокими. Питання масового «дерибану» землі ГУ Держгеокадастру торкнулось майже кожної сільської, селищної, міської рад, в результаті територіальні громади залишилися без основного ресурсу – земельного та позбавлені можливості подальшого розвитку територій.

    Впродовж 2014-2017 років набуло масового характеру надання Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність за межами населених пунктів Шацького району для ведення особистого селянського господарства та індивідуального садівництва іногороднім громадянам.  Зокрема згідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за львів’янином Келбасовичем Павлом Івановичем, який, як не дивно, є директором ТОВ «Земресурс» - підприємства, що теж працює у сфері землеустрою, зареєстровано право власності на понад 30,0 га земель сільськогосподарського призначення  на території Світязької, Пульмівськоїта  Піщанської сільських та Шацької селищної рад Шацького району, в тому числі 15 земельних ділянок  у розмірі по 2,0 га для ведення особистого селянського господарства поблизу озер Світязь, Люцимер, Острів’янське.  До речі дані території в невдовзі  отримають статус курорту.

     

    В кінцевому результаті виникає риторичне запитання, а хто ж на Волині «заробітчанин» і до куди заведе нашу країну «правляча партія» Блок Петра Порошенка?