Мама двох дошкільнят Людмила Жир вийшла на голодний протест - від квітня вона не отримує заробітну плату. Працює бухгалтером в Остерській міській лікарні на Чернігівщині. Відколи нею почала опікуватися громада, зарплату медикам та персоналу перестали платити взагалі. Величезні суми заборгували за комуналку, енергетики вже погрожують знеструмити лікарню, а персонал більше не вірить обіцянкам і звільняється.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Людмила Жир голодування оголосила, бо від весни на зарплатну картку отримала лише один платіж – 200 гривень.

"Маю попередження щодо відключенню електроенергії, борги за садок. Не можу оформити ніякої соціальної допомоги, бо в мене ж типу є ця віртуально нарахована зарплата. Я не буду їсти, я п'ю лише воду", – говорить жінка.

10 медиків уже поклали заяви на звільнення, і це лише за один місяць. Борг із зарплатні виріс до 1,7 млн грн. Кілька місяців не платили за воду та електроенергію.

"Прийшли вчора, які до 8 числа повинні нам відключити електроенергію, і все... Лікарня припиняє існувати повністю. Анастезіолог пішов, медсестри з терапевтичного, неврологічного – повтікали працювати в Київ", – каже заступник головного лікаря Остерської міської лікарні Анатолій Мінченко.

Людмилу підтримували усією лікарнею. Бо також не отримують грошей. Лікарня отримує державну дотацію, яка покриває трохи більше половини фонду заробітної плати. Решту, а це іще близько 300 тисяч гривень, має фінансувати місцева громада. Або ж відмовитися від лікарні. Місцеві чиновники запевняють, це для них захмарна сума. Свою ж зарплату отримують без затримок.

Просторі палати, майже скрізь металопластикові вікна. У хірургічному відділенні торік зробили ремонт. Цієї зими місцеві чиновники пропонують цей корпус закрити і не опалювати. Керівники лікарні іншої думки - цегляну доглянуту будівлю можна здавати в оренду і на цьому заробляти гроші на опалення та заробітну плату.

"Чи запустити якесь відділення, чи хоспіс. Щоб задіяти ці корпуси. Бо погниє. Тільки зробили минулого року тут євроремонт", – говорить заступник головного лікаря Остерської міської лікарні Анатолій Мінченко.

У райдержадміністрації бачать лише один вихід - приєднати Остерську лікарню до районної. Але після того, як Людмила Жир оголосила голодування, в місцевому бюджеті все ж таки знайшли трошки грошей і дали медикам зарплату за половину травня. Людмила тимчасово припинила свою акцію, але запевняє, якщо решту в найближчий час не виплатять, поновить її знову.

Алла Скорик Більше читайте тут: https://tsn.ua/groshi/likaryam-na-chernigivschini-tri-misyaci-ne-plalyat-zarplati-mati-dvoh-ditey-ogolosila-goloduvannya-972125.html