За три тижні до початку навчального року в Україні стартували шкільні ярмарки. Центральний відкрився на столичному Хрещатику, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Сім'я Чеканових іде на ринок купувати обновки Максиму. Він перейшов у другий клас і за літо підріс, тож чимало речей стали для нього за маленькими – потрібні нові. Зокрема, взуття – шкіряне коштує 590 гривень. Сорочки дешевші – 369, і продавці готові поступатися в ціні. Брюки, як і взуття й сорочки, українського виробництва, але по лекалам з-за кордону. Продавці нахвалюють якість і пропонують брати одразу костюм – так солідніше. Він коштує 1450 грн, але покупцям одразу пропонують знижку в 100 гривень.

Зошити й пенали без малюнків дешевші, але Ольга не може відмовити дитині в обкладинках із машинками. Пенал Чеканови обирають за 220 грн, на лінійки, ножиці, альбоми, ручки та інший дріб'язок пішло ще 300 гривень. Окрема стаття видатків - набори для малювання і творчості, пластилін, фломастери тощо. Вони цього року здорожчали, на все пішло ще 200 гривень. Додаткові потреби – спортивний костюм і взуття на фізкультуру. Це 1000 гривень.

Таким чином, зібрати дитину в другий класс, за скромними підрахунками, коштує трохи менше 4 тисяч гривень. Для першокласників це буде дорожче – треба ще портфель чи рюкзак. І порада від досвідчених батьків – готуватися до школи треба раніше, бо так дешевше. Що ближче до 1 вересня, то зростатиме попит, і, відповідно, дорожчатимуть товари.