к повідомляє Міністерство фінансів, протягом липня державний борг збільшився на 1,05 млрд доларів, що складає 1,4% від загальної суми. Відтак тепер загальний держборг України складає 76,06 мільярдів доларів. У перерахунку на гривні Україна винна 1 трільйон 971,15 мільярдів гривень. Таким чином виходить, що борг кожного громадянина складає 46 596 гривень, - повідомляє Народна правда.

На думку експертів, номінальна сума держборгу й надалі демонструватиме тенденцію до збільшення до кінця наступного року, через запозичення уряду у міжнародних кредиторів і на зовнішніх ринках.

Сума, яку Україна має виплатити по зобов’язанням зовнішніх боргів протягом наступних чотирьох років дорівнює 20 млрд доларів. Головним розрахунком э сподівання на нові запозичення.

Разом із тим, у 2018 році спостерігатиметься зростання виплат за держборгом. Це відбудеться за рахунок закінчення пільгового періоду за програмою МВФ та відстрочки, яка була передбачена попередніми домовленостями з кредиторами.

На думку експертів, нові кредити, що має взяти уряд протягом 2018-2021 роках, складає від 22 до 30 млрд доларів.

Найскладнішим стане 2019 рік, тому що тоді закінчиться програма з МВФ. Крім того ситуацію ускладнять президентські і парламентські вибори. Очікуються найбільші виплати за зовнішнім боргом (не менше 5,3 млрд дол.). Виходить, що в 2019 році зустрінуться два максимуми: передвиборчий популізм і виплати за зовнішнім боргом.

Нагадаємо, національний банк України оприлюднив дані чергового квартального дослідження щодо умов надання банками кредитів, в тому числі населенню. Згідно з даними НБУ, останнім часом в цій сфері намічаються значні зрушення. Однак експерти ставляться до «розморожування» кредитування скептично.

Нагадаємо також, наразі умови інвестування в Україну до кінця не зрозумілі, а підсумковий документ, який би роз’яснив всі нюанси, поки не оприлюднений, тому експерти сумніваються в доцільності введення “плану Маршала” в нашій країні. “Модель “плану Маршала”, яку було реалізовано в післявоєнній Європі, передбачала американські кредити на американські ж товари”.