До складу наглядової ради СНУ імені Лесі Українки прийняли екс-депутата Запорізької міської ради від Партії Регіонів Дениса П’ятигорця, який нині є прес-секретарем нардепа-олігарха Степана Івахіва. Експерти в таких діях вбачають банальну спробу використати адмінресурс та, зокрема студентів, під час майбутніх виборів міського голови Луцька, - повідомляє ІА Волинські новини.

9 вересня у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки відбулася урочиста інавгурація нового навчального року, під час якої офіційно представили нового голову наглядової ради Лесиного вишу - нардепа з «Волі народу», бізнесмена Сергія Мартиняка.

А уже в понеділок «Волинська газета» опублікувала повний список усієї ради вузу, секретарем якої став депутат облради, екс-заступник голови облдержадміністрації та колишній перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук, Надзвичайний і Повноважний Посол України, почесний професор СНУ Олександр Моцик, заступник Міністра освіти і науки України Роман Греба, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця, директор Інституту літератури НАН України, академік, почесний доктор СНУ Микола Жулинський, головний редактор газети «День» Лариса Івшина, перший заступник секретаря РНБОУ, генерал-полковник Михайло Коваль, президент Національної академії педагогічних наук, академік, почесний доктор СНУ Василь Кремень, депутат облради, підприємець Роман Микитюк, гендиректор групи компаній «Модерн-Експо» Петро Пилипюк, громадський та освітній діяч, кандидат історичних наук Василь Токарський, український футболіст, уродженець м. Луцька Артем Федецький, гендиректор ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536», кандидат економічних наук Ігор Чорнуха і голова ради МГО «Волинське братство» Сергій Шевчук.

Проте поява в цьому переліку однієї особи викликала чимало питань та дискусій серед студентів і професорсько-викладацького корпусу вишу. Йдеться про запорізького екс-регіонала, помічника нардепа-олігарха Степана Івахіва - Дениса П'ятигорця. Свого часу вищезгаданий «діяч» у місцевих ЗМІ заявляв про те, що увійшов до партії Януковича «з великим задоволенням» і казав, що з «партією слід бути разом - і в горі, і в радості». Пригадується і той факт, що роботодавець П’ятигорця олігарх Степан Івахів свого часу голосував за «диктаторські закони 16 січня» 2014 року, які спричинили масові протести, а потім – розстріли мітингувальників на Майдані.

Виникає логічне запитання про доцільність присутності такої одіозної особи у складі наглядової ради волинського вузу, до якого Денис П'ятигорець не мав і не має жодного відношення, і чому такими суперечливими призначеннями адміністрація вишу дискредитує не тільки себе, а й студентів та викладачів, котрі тут навчаються і працюють.

Варто також додати, що цей екс-депутат партії Азарова-Януковича потрапив у наглядову раду СНУ від благодійного фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині», який олігархічна група «Континіум» використовує для масового підкупу виборця на рідному для нього мажоритарному виборчому окрузі №21 з центром у місті Ковелі. Чому в одіозного екс-регіонала з'явилися інтереси у Луцьку і тим паче у волинському виші?

Студенти побоюються, що Дениса П'ятигорця, якого позиціонують як блоґера і досвідченого політтехнолога, спробують використати у розпочатій «Континіумом» брудній грі за крісло Луцького міського голови у якості адмінресурсу. Зауважимо, що таким же чином діяв режим Януковича напередодні усіх виборів. Можливо тому навесні цього року олігарх Степан Івахів очолив наглядову раду Луцького національного технічного університету.

Колаж з мережі
Колаж з мережі

Такої ж думки і експерти. Зокрема, депутат Волинської облради та політолог Володимир Кучер бачить у цих подіях ніщо інше, як спробу використати електоральний потенціал обох вузів під час виборчого марафону, де навіть найбрудніші технології можуть бути виправдані і схвалені командою колишнього регіонала.

«Олігархи спробують використати студентів обох вузів у якості “гарматного м’яса” на виборах», - зазначив політолог.

На його думку, адміністрація вузу мала б ретельніше перевіряти біографію осіб, яких включає до такого поважного представницького органу вузу.

«І якщо вже виявили такі темні плями з минулого, адміністрація мала б оперативно відреагувати і відразу виключити цього посіпаку режиму Януковича, аби не ганьбити добре ім’я університету», - резюмує він.

Інформаційне агентство Волинські Новини двічі намагалось отримати коментар з приводу призначення запорізького екс-регіонала П’ятигорця членом наглядової ради у ректора СНУ Ігоря Коцана, проте його телефон не відповідав. Редакція готова опублікувати його коментар з цього приводу, якщо він погодиться його надати.