Про одіозного екс-регіонала, який увійшов до складу наглядової ради СНУ імені Лесі Українки, пересічним волинянам, до його призначення було мало що відомо. Хоча його стрімка політична кар’єра – вражає. За короткий проміжок часу він встиг побути і депутатом Партії регіонів, і політологом, журналістом, блоґером, а нині є прес-секретарем одного з нардепів. про це йдеться на сайті ІА Волинські новини

У складі наглядової ради Східноєвропейського національного університету цьогоріч виявились особи, які, здавалось би, не мають жодного відношення ні до волинського вишу, ні до Луцька вцілому. Як, наприклад, екс-депутат Запорізької міської ради часів Віктора Януковича Денис П’ятигорець.

Політтехнолог П’ятигорець, рупор олігархічної групи «Континіум», водночас є прес-секретарем нардепа Степана Івахіва, якого пов’язують з фінансуванням БПП «Солідарність» та їх прибічників у війні за крісло Луцького міського голови. Враховуючи цей факт, введення до складу наглядової ради П’ятигорця набуває певного змісту.

Депутат-прогульник

Денис П’ятигорець у 2010 році, як він сам казав в одному із інтерв’ю, «із задоволенням вступив у Партію регіонів», заявляючи, що з «партією слід бути разом і в горі, і в радості».

«Ну, а якщо серйозно, то в Партію регіонів мене привела, першою чергою, порядність. Йти в політику мажоритарно по одному з округів мені запропонував мій гаряче улюблений і близький друг, яким він залишається зараз і, сподіваюся, буде їм ще дуже довго, - Володимир Федорович Кальцев. А якщо я йшов під цілком певними партійними прапорами, було б просто непристойно піти безпартійним.

Адже з точки зору людської порядності, якщо тебе висуває партія, і вона висловлює тобі довіру балотуватися і представляти її інтереси, то ти повинен стати частиною цієї партії, і це - правильно. Також правильно брати на себе відповідальність за все те, що буде відбуватися під егідою цієї партії, як хорошого, так і поганого, тобто треба бути разом і в горі, і радості. Виходячи з усього цього, я з задоволенням вступив в Партію регіонів.

З чого ви взяли, що ми втрачаємо популярність ?! Черга стоїть з охочих вступити в партію», - заявляв політик напередодні парламентських виборів, вже тоді не боячись брати відповідальність за те, що партія робитиме в майбутньому. Вже через рік після цих слів розпочався Майдан, який закінчився сотнями смертей, окупацією Криму та вторгненням на український Донбас.

Виборчі перегони для регіонала не обійшлися без скандалів. Видання Хроніки і Коментарі назвало кандидата «стовповим» через засилля реклами з його портретами, назвавши це «останнім аргументом в боротьбі за депутатське крісло». Окремі читачі навіть вимагали оштрафувати П’ятигорця і за його рахунок пофарбувати зіпсовані його «портретами» стіни і стовпи.



Проте депутатство, схоже, до душі П’ятигорцю не припало. Відповідно до інформації громадського руху «Чесно», П’ятигорець був одним з найбільших прогульників сесій та комісій Запорізької міської ради і був одним з кандидатів на відкликання за кількістю прогулів. Зрештою, тримаючи ніс за вітром, в 2013 році після початку Майдану вирішив позбутись членства в Партії регіонів та склав депутатський мандат. Хоча в той час його шеф Степан Івахів, який нині є головою наглядової ради ЛНТУ, а також голова наглядової ради СНУ Сергій Мартиняк голосували за диктаторські закони 16 січня, які згодом призвели до масових розстрілів протестувальників на Майдані.

«Порохобот» на службі Мінстеця

Екс-регіонала П’ятигорця позиціонують як відомого в мережі блоґера, який робить підбірки новин про події в Україні та світі. Хоча в одному з інтерв’ю він заявляв про те, що сам писати не дуже полюбляє.

«Я завжди писав дуже мало, і ніколи не сприймав себе журналістом», - казав в одному з інтерв’ю Денис П’ятигорець.

Через характерний стиль цих добірок, експерти роблять висновок про те, що П’ятигорець – так званий «порохобот» на службі у влади, та, зокрема, Міністерства інформаційної політики України. В статті «Птица-говорун по имени Денис Пятигорец» автор пише:

«Птах Говорун (персонаж мультика «Таємниця третьої планети»), як відомо, відрізнялася розумом і кмітливістю. Тоді як штатний «порохобот» на ім'я Денис П’ятигорець, судячи з кількості постів - відрізняється саме своєю балакучістю, тоді як розумом і кмітливістю, м'яко кажучи, похвалитись не може».


Причина такої критики – відверто пропагандистські пости екс-регіонала, який встиг вчасно перефарбуватись під час подій Майдану. Адже, зі слів автора, П’ятигорець часто береться висвітлювати теми, в яких просто некомпетентний.

Про це ж йдеться в результатах сигнального дослідження експертів Школи журналістики УКУ щодо висвітлення конфліктів і дражливих тем. Аналізуючи один з його дописів, автори пишуть:

«Денис П’ятигорець – запорізький політик, колишній регіонал, чия компетентність щодо теми, якій присвячена новина, викликає запитання. Як і достовірність та цінність цієї інформації як матеріалу саме для інформаційного повідомлення, адже невідомо, якими джерелами користувався П’ятигорець і чи не спотворив він інформацію, переказуючи її у своєму блоговому дописі».

Проте, поки П’ятигорець намагається підтримувати рейтинги свого шефа в інформаційному полі, його статус та репутацію всіляко намагаються підвищувати. Бо де ж ще знайти такого ручного «блоґера», який буде публічно виступати проти блокади торгівлі з терористами, в той час як його шеф, олігарх Степан Івахів, систематично літає в Москву під час російської агресії для вирішення власних бізнесових питань.

* * *

Промоніторивши ЗМІ, нам не вдалось знайти будь-якого зв’язку Дениса П’ятигорця з волинським вишом. Проте, можна припустити, що в наглядовій раді йому відведена представницька роль – створювати ефект присутності Мартиняка та Івахіва. Адже й на окрузі, де мав би систематично працювати народний депутат Івахів, його функції часто виконує одіозний екс-регіонал.