Представники фірми «Adverio RNK» та Гнідавського цукрового заводу, погодивши із закордонними фахівцями, зокрема з Голландії, Франції, Ізраїлю та Бельгії, підготували проект, завдяки якому заводу вдасться забезпечити процес безвідходного виробництва.

Проект передбачає впровадження експлуатаційних установок на відстійниках, що дозволить продукувати із нечистот електричну та теплову енергію, добрива та воду.

Перший етап реалізації проекту планують втілити вже до весни 2017 року. Він передбачає забезпечення можливості продукування біогазу з відходів виробництва та подальшого його використання на установках заводу.

Однак вже сьогодні відходи виробництва біоетанольного заводу більше не скидатиметься на поля фільтрації. Про це заявив директор підприємства Юрій Проник під час громадських слухань у серпні цього року. Варто зауважити, що обіцянку виконали і на території заводу вже розміщений величезний резервуар для мелясної барди. Більше того акціонери Гнідавського цукрового заводу уклали відповідні договори із найбільшими сільськогосподарськими виробниками, які забиратимуть від’їзди виробництва біоетанольного заводу, адже це цінне органічне добриво. На підприємстві кажуть, що рішення із резервуаром тимчасове, адже у перспективі будівництво біогазового котла, що дозволить зробити виробництво біоетанолу безвідходним