Журналісти показали, як живе суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
Начальник відділу представництва в адміністративному судочинстві управління представництва захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури м. Києва Смітюх Василь Євдокимович, який є братом колишнього народного депутата-регіонала з Волині Григорія Смітюха, – про це повідомляє ZIK.

Василь Смітюх розпочав свою прокурорську кар’єру ще у 1994 році. Найдовше Василь Євдокимович працював на посаді прокурора Святошинського району міста Києва, де потрапив відразу у декілька гучних скандалів.

У розслідуванні програми «Наші гроші» йдеться про те, що Смітюх разом із родиною отримали декілька земельних ділянок в Жулянах. Саме цю землю 2010 року СБУ заарештувало за підозрою в незаконному виділенні родинам суддів, прокурорів та міліціонерів земельних ділянок. Окрім ділянок в Жулянах, прокурор також отримав землю в Конча-Заспі. У 2003 році колектив забудовників «Південний» отримав в оренду 11,98 га землі в цьому елітному місці. Пізніше вся ця площа вже приватизувалася. За інформацією ЗМІ, велику кількість землі приватизувала і т. зв. група Смітюха. Зокрема, по ділянці отримав сам прокурор, його брат-депутат, їхні дружини та інші родичі чи близькі особи.

У своїх деклараціях за 2015 та 2016 роки Смітюх задекларував 689 тис. грн доходу. Його дружина за цей час заробила лише 95 тис. грн.

Та, попри такий низький дохід, саме дружина є власником елітного майна прокурорської родини. Марія Володимирівна Смітюх володіє будинком в Козині площею 173 кв.м.Проглянувши фото, важко повірити, що площа будинку всього 173 кв.м, однак саме вона вказана в прокурорській декларації за 2016 рік. Насправді площа будинку в декілька разів більша.

Але якщо будинок хоча б згаданий у прокурорській декларації, то земля під ним узагалі відсутня. Насправді власником обох земельних ділянок, на яких розташований будинок, теж є дружина Марія Володимирівна Смітюх. Загальна площа усієї землі під маєтком – 55 соток. Це майно однозначно мало би бути вказане у прокурорській декларації, а тому це ще одна причина вважати, що Василь Смітюх намагається приховати свої реальні статки.

Крім того, у власності прокурора і його дружини є дві земельні ділянки в Києві. Ще однією квартирою на 99 кв.м в Києві володіє вся прокурорська сім’я.

Сам же прокурор має у власності лише будинок в Житнівці, що у Камінь-Каширському районі на Волині. Площа цього будинку – 210 кв.м, а вказана вартість – 261 тис. грн.

Коштовне рухоме майно також перебуває у власності дружини прокурора. Марія Володимирівна володіє автомобілем Toyota Highlander 2011 року випуску. Придбала дружина це авто за 369 тис. грн у 2012 році.

Сам прокурор користується значно скромнішим автомобілем вітчизняного виробництва. Він задекларував тільки ЗАЗ 968 1992 року випуску.

Незважаючи на таку кількість елітного рухомого та нерухомого майна, дружина прокурора також задекларувала 320 тис. грн готівкою.