Національне антикорупційне бюро підозрює міністра інфраструктури Володимира Омеляна в незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації.

Про це повідомляється у матеріалах Солом'янського районного суду міста Києва.

Як йдеться у тексті документа від 10 жовтня, детективи НАБУ проводять досудове розслідування у кримінальному провадженні від 26 травня цього року за фактом декларування недостовірної інформації та незаконного збагачення міністром інфраструктури України. 

Зокрема, детективи встановили, що від 10 грудня 2016 року Омелян, його дружина та їхній син почали проживати в будинку орієнтовною вартістю 7 мільйонів гривень, який є приватною власністю двоюрідної племінниці дружини Омеляна.

Водночас, згідно з даними Державної фіскальної служби, родичка міністра не отримувала таких доходів, щоб мати можливість купити коштовний будинок.

Своєю чергою Омелян, заповнивши декларацію за 2016 рік, вказав, що мешкав у квартирі його дружини, а щодо будинку за 7 млн (250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – прим.ред.) в документі немає даних.

"У період з 23 березня 2009 року до 23 березня 2011 року мати двоюрідної племінниці дружини Омеляна видавала довіреність Омеляну на право керування автомобілем марки Lexsus RX 350, що свідчить про їх довірительні відносини", - додали у НАБУ. 

Окрім цього, міністр не вказав у деклараціях про доходи за 2015 та 2016 роки, що користувався автомобілем BMW X5 2015 року випуску, орієнтовною вартістю 1,59 мільйона гривень, який належить його брату.

"Обставини щодо користування Омеляном вищевказаним автомобілем підтверджується зокрема договорами добровільного страхування укладеними між ПАТ «Страхова компанія «Уніка» та братом міністра, в яких вказаний особистий мобільний номер Володимира", - запевнили детективи.

"Відповідно до інформації, отриманої з ДФС, нарахований дохід Омеляна за 2012-2016 роки становить 1 мільйон 273 тисячі 985 гривень. Валовий дохід його дружини, як фізичної особи-підприємця та нарахований дохід як фізичній особі за 2012-2016 роки становить 2 мільйони 321 тисяча 122 грн. В той же час, в декларації і за 2015, і за 2016 роки Омелян зазначив, що має збереження в розмірі 90 000 доларів США та 25 000 євро, а його дружина - 70 000 доларів США", - заявив працівник НАБУ, нагадавши, що Володимир Омелян від 1999 року працює винятково на державній службі. 

До того ж детективи встановили, що племінниця дружини Омеляна у вересні 2012 року виїхала з України та не поверталась. Сукупний дохід батька, матері та брата племінниці за період з 2012 по 2016 роки склав 2 мільйони 150 тисяч 172 гривні (спадщина), при цьому за цей же період вони набули у власність 5 об'єктів нерухомості та два автомобілі.
Таким чином, на думку органу досудового розслідування, очільник Мінінфраструктури подав недостовірні відомості у декларацію, тому у його діях вбачаються ознаки декларування недостовірної інформації.
У зв`язку з вищенаведеним детективи НАБУ звернулись до суду щодо отримання тимчасового доступу до документів і номерів мобільних телефонів Омеляна та його родини, а також водіїв.

"Клопотання - задовольнити частково", - йдеться у рішенні суду. Зокрема, НАБУ надано тимчасовий доступ до номера мобільного зв'язку, яким користується Омелян. Рішення суду оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, раніше українські ЗМІ з посиланням на французький таблоід L'express повідомили, що Maybach готується випустити 136 елітних авто нової моделі, а серед прізвищ їхніх майбутніх власників опинилась і дружина Володимира Омеляна.

Своєю чергою міністр інфраструктури Володимир Омелян відхрестився від купівлі елітного автомобіля Maybach, який коштує майже три мільйони євро.

"Це повний абсурд. З іншого боку, я втішений, тому що назвали захмарну ціну, яка навіть для українського олігарха, мабуть, чутлива. Я ним точно не є. Якби я мав такі гроші, вклали б їх в якийсь нормальний бізнес, а не купляли якісь божевільні цяцьки", - заявив міністр.