У Національному антикорупційному бюро України повідомили про події 19 жовтня, в аеропорті, пов’язані з нардепом Бориславом Розенблатом.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

У агенстві заявили, що детективи запобігли вивезенню за кордон народним депутатом Бориславом Розенблатом матеріалів, важливих для розслідування так званої «бурштинової справи», а також забезпечили його участь у судовому засіданні з продовження йому обов'язків.

«Підозрюваний планував вивезти за межі України засоби комунікації, що могли містити інформацію з приховування слідів раніше вчинених злочинів та спілкування між його учасниками, матеріальні та грошові цінності  — предмети раніше отриманих хабарів, а також інше майно для унеможливлення його арешту в рамках кримінального провадження», - йдеться в повідомленні.

Під час обшуку здійсненого у літаку, у Розенблата вилучили мобільні телефони, планшет;  коштовності; платіжні картки, емітовані закордонними банками; паспорт громадянина України для виїзду за кордон та дипломатичний паспорт.

 

У відомстві наголосили, що для перетину кордону нардеп використав дипломатичний паспорт, хоча його поїздка була приватною і не пов’язаною з виконанням професійних обов’язків.

В даний момент НАБУ перевіряє законність отримання підозрюваним дипломатичного, а також закордонного паспортів перевіряється.

Заяви ж підозрюваного про те, що він заздалегідь повідомив слідчих про свою подорож до Німеччини, не відповідають дійсності. Лист, який Борислав Розенблат на підтвердження своїх слів опублікував на персональній сторінці у мережі Facebook, надійшов до Національного бюро вже після того, як рейс на Кельн мав вилетіти з Києва.

У НАБУ зазначають що повістка, вручена Бориславу Розенблату 19 жовтня, була вже третьою за останні шість днів. Першу повістку йому намагалися в законний спосіб вручити 14 жовтня, другу — за два дні потому.

На засідання суду підозрюваний не з’явився, посилаючись на стан свого здоров’я (достовірність цієї інформації наразі перевіряється). Через такі дії підозрюваного суд не зміг своєчасно розглянути  клопотання прокурора та прийняти рішення про продовження обов’язків Бориславу Розенблату.

19 червня детективи НАБУ затримали низку осіб, причетних до одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні. За версією слідства, злочин вчинено за пособництва народних депутатів України. Вказана операція відбувалась за співпраці з Федеральним бюро розслідувань (США). 

11 липня 2017 року Верховна Рада України надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності двох фігурантів «бурштинової справи» - народних депутатів Борислава Розенблата та Максима Полякова. Однак подання Генерального прокурора на затримання та арешт двох нардепів парламентарі при цьому не підтримали.