Ще у липні цього року процес допиту свідків призупинили, бо ті щоразу не приходили до зали суду. Тож учасники процесу вирішили досліджувати докази. Мовляв, це прискорить судовий процес, й істину встановлять якнайшвидше, - йдеться на сайті Місто.

3 місяці та 3 засідання. За цей час – жодного дослідженого тому доказів, а їх, до слова, 11: в кожному – по 300 аркушів. Щоразу засідання починаються з клопотань: чи-то сторони обвинувачення, чи-то захисту. Ця жовтнева зустріч в залі суду без офіційних заяв не обходиться. Адвокати Кернеса заявляють: деякі докази, представлені прокуратурою, – недостовірні. 

Лідія Ізовітова, адвокат Кернеса

- Сторона захисту вказує на недостовірність цього доказу відомостей, внесених в ЄРДР станом на 13 жовтня 2014 року, та прохає цей доказ виключити як недопустимий.

Прокуратура – проти. Каже: жодних порушень немає.

Олександр Ганілов, прокурор

- Те, що зараз відбувається, – перекручування того, що існує насправді. Вигадування даних, виривання фраз із контексту діючого процесуального кодексу. Їх перекручують в свою сторону. Ми звертаємо увагу суду, що це невірно.

Лише 3 години займає вивчення клопотань та репліки учасників процесу. До вивчення доказової бази справа не доходить.

Олександр Ганілов, прокурор

- За цей час ми дослідили половину першого тому, ми майже не зрушили з місця. Вкотре заявляють про клопотання, про те, щоб ми визнали деякі події, дані необґрунтованими. Про те, що вони отримані незаконно.

Серед питань, що піднімають адвокати Кернеса: докази, отримані недостовірним шляхом, незаконні дії прокурорів, порушення прав та свобод Кернеса та застосування запобіжних заходів – домашнього арешту. Адвокати наголошують: міський голова Харкова не отримував статус підозрюваного, але його права неодноразово порушували. 

Лідія Ізовітова, адвокат Кернеса

- Ця заява стосується виключно незаконно врученої пам'ятки та незаконного покладення обов'язків на підозрюваного Кернеса, який цього статусу не отримав.

Слухати справу Кернеса у Київському райсуді Полтави продовжать вже за місяць – в листопаді.