Інсультом і реанімацією завершилися організовані Копачівською сільською виборчою комісією дебати кандидатів на посаду голови майбутньої об'єднаної громади для директора дослідного господарства «Перше травня» Адама Павлюка, який опинився як то кажуть не в тому місці і не в той час.

А починалося все навіть дуже передбачено і спокійно – до місцевого будинку культури завітав чималий десант із числа депутатів обласної ради, самих кандидатів і районних партійців, виборців села та активу села.

Кульмінацією зустрічі став виступ діючого голови сільської ради Олександра Совтиса, а тепер уже кандидата на голову майбутньої об'єднаної територіальної громади. Його звітом за два роки на посаді вирішили скористатися конкуренти, щоб зайвий раз покритикувати колишнього банкіра перед широкою публікою незадовго до дня народного волевиявлення.

Напередодні дебатів у селі трапився конфуз. Чоловік голови Рожищенської РДА Інни Гайворонської, депутат сільської ради Олег Савчук вирішив підлити масла у вогонь, терміново, без відома голови, зібравши земельну комісію, нібито для швидкого вирішення питання надання земельних ділянок учасникам АТО. Факт дивної раптової «турботи» Олега Савчука про захисників України, враховуючи репутацію колишнього голови райдержадміністрації, звільненого з посади саме за земельні махінації з формулюванням «за неналежне виконання службових обов'язків», серед мешканців Копачівської громади, не тільки обурив, але й здивував Олександра Совтиса і депутатський корпус.

Голова заявив, що на даний час сільська рада не може задовільнити прохання навіть «своїх» бажаючих виділення земельних ділянок учасників АТО та швидко попросив усіх присутніх вибачення за те що обмовився, оскільки мав на увазі «місцевих жителів, які воювали на Сході». Депутат облради від «радикалів» Сергій Котюк, вантажна техніка з кар'єрів якого, фактично зруйнувала третину доріг Рожищенського району, почав звинувачувати Олександра Совтиса у зволіканні і недобросовісному проведенні інвентаризації землі в Копачівці.

Голова почав парирувати Котюку, який приїхав сюди агітувати за кандидата від влади – Леоніда Хведчака, пояснюючи недолугість закону про використання сільгоспугідь науково-дослідними інститутами та центрами і необхідністю погодження будь яких дій із Києвом у цьому плані.

               Хведчак і Котюк передають форму місцевій команді

«Окрім цього процес інвентаризації досі триває, ми подали генеральний план на затвердження, а тому говорити про зловживання при інвентаризації людині, а тим більше депутату обласної ради, який навіть не вник у суть проблеми, як мінімум не коректно» – сказав Олександр Совтис.

Градус перепалки зростав і згодом до дискусії долучився сам  Олег Савчук, а усі «горіхи» посипались на присутнього тут керівника місцевого радгоспу Павлюка… Совтиса усі залишили в спокої, а Павлюку, підігріті чоловіком голови РДА, присутні згадали усі його знані й незнані гріхи і махінації. Той намагався «відбиватися» від невдоволеного залу, але усе безрезультатно. На високій емоційній ноті Савчук достроково покинув зал і поїхав на ввірений йому владою округ – село Олександрівку, де незабаром мала відбутися зустріч з виборцями його головної опонентки, кандидатки від «Укропу» Ірини Андросюк.

Очевидно, такий масовий емоційний «наїзд» на керівника радгоспу ініційований Савчуком і спричинив те, що Павлюка після дебатів уже під руки просто вивели з будинку культури і завезли небайдужі додому. Чоловіку стало дуже зле, а буквально через годину його з високим тиском забрала швидка допомога. Згодом у відділенні реанімації лікарі діагностували у нього інсульт. Сьогодні директор дослідного підприємства лежить у вкрай тяжкому стані у Волинській обласній клінічній лікарні.

Тим часом на зустріч до Андросюк Олег Савчук завітав із цілою групою «небайдужих» з якими його останнім часом бачили поблизу місцевої наливайки... Підігріта «зеленим змієм» компанія робила усе можливе, щоб зірвати зустріч кандидатки - постійно щось вигукуючи за командами «засновника народного університету лідерів громад», перебиваючи ображаючи жінку і присутніх на заході виборців. Але тут колишній голова РДА неочікувано наткнувся на гострий опір прихильників іншого табору і спільних конкурентів. В адресу самого Савчука полетіли образи присутніх: «хабарник, злодій, пройдисвіт».

Кандидат по цьому ж виборчому округу від ВО «Батьківщина» Володимир Марчук не добирав слів: «Тільки я зареєструвався, як до мене почали телефонувати з невідомого номеру телефону і погрожувати, щоб я зняв свою кандидатуру. Тероризували мене настільки, що я не витерпів і обматюкав звонившого. Я знаю, що це твоїх рук справа. Іншому кандидату від «аграрників» Савчук прийшов і наказував зняти свою кандидатуру, а до колишнього голови приїжджала особисто Інна Гайворонська, голова адміністрації, і погрожувала проблемами в бізнесі, якщо не зніметься. Усе село про це знає, але боїться сказати, бо у вас тепер влада. Савчук ні до реконструкції будинку культури в Копачівці, який зараз триває, ні в Башовій не має ніякого відношення. Це кошти обласної ради і для округу Мартиняка виділені по проекту Совтиса, а цей брехун ходить і поливає усіх нас брудом. Так не можна робити – ти себе, Олеже, рекламуй і скажи, що ти зробив для села за стільки років, а не паплюжиш когось іншого. Грейдерувати 2 кілометри польової дороги собі до будинку за кошти районного бюджету – не велике досягнення» – емоційно зазначив бютівець.

Згодом люди, просячи не вказувати їх прізвищ, розповіли, що дійсно, чоловік голови Рожищенської РДА останнім часом працює з виборцями свого округу і на Кременецького сільського голову. «Тут такі масові п'янки організовуються зараз, то як вони не будуть захищати Савчука, який їм постійно наливає. Вони за стакан горілки і проголосують за кого їм скаже» – каже один з жителів Олександрівки.

«Савчук нібито підтримує місцевого «радикала» Концевича, але усі селяни знають, що Концевич просто повинен «розтягнути» голоси у Олександра Совтиса, а їм треба, щоб пройшов Хведчак» – розповідає чоловік, який називає себе Сергієм. Підтвердженням цього є те, що навіть агітацію за Хведчака і Концевича цієї суботи виборцям вулиць Першотравневої і Ковельської поклали до поштових скриньок разом. Його товариш емоційно заявляє, що «власть работає на бувшуго участкового. Що ти скажеш, в нас нічого не поміняється, бо скрізь вор на вору їде і вором поганяє».

А хто-хто в цій рукавичці живе?

Головною рушійною силою поділу Рожищенського району стали дружні та родинні стосунки одного із місцевих лобістів.  «Усі місцеві добре знають, хто вирішує всі справи в Копачівці. Не сільський голова, ні. Є у нас такий чоловік – Олег Савчук, добре відомий і в Рожищі, і в Луцьку, але, на жаль, далеко не добрими справами. Саме під нього і роблять цю ОТГ. А вирішити справу на свою користь для Савчука – не проблема. Його дружина – Інна Гайворонська керує Рожищенською райдміністрацією, а кум Сергій Кошарук – заступник голови облдержадміністрації і співрозробник Перспективного плану», – розповідає мешканець Копачівки.

    З кумом і замгубернатора Сергієм Кошаруком під час запуску потягу Ковель-Холм

Олег Савчук - єдиний на всю Україну керівник району, якого Віктор Ющенко звільнив із формулюванням «за неналежне виконання службових обов’язків». Як пригадують місцеві, причиною стали численні сумнівні земельні рішення.


«Тоді земельні наділи для садівництва під лісом у Копачівці в середньому по 10 соток отримала чи не вся верхівка так званої «помаранчевої» команди Волині. Дехто з них і їх родичів досі перебуває при владі в області. Дехто просто продав цю землю і вже ніхто не відстежить цих «оборудок», – діляться інформацією місцеві.

 

             Маєток Володимира Гунчика у Копачівці

Приміром, шість із таких ділянок зайняв маєток голови облдержадміністрації Володимира Гунчика. Згідно із даними публічної кадастрової карти, власником цих суміжних об’єднаних ділянок є Гунчик В'ячеслав Володимирович – син губернатора. До слова, землю виділяли під садівництво, проте згодом цільове призначення землі змінили – на будівництво жилого будинку та ведення особистого селянського господарства.

У 2008 році Олег Савчук також став власником нової ділянки – отримав 25 соток у сусідньому до Копачівки селі Підліски. У 2013 році збудував тут будинок площею 164,3 квадрати. Така інформація міститься в декларації Савчука, проте в документі відсутні відомості про вартість цієї нерухомості. Також, згідно із відомостями публічної кадастрової карти, поруч із землею Олега Савчука у Підлісках ділянка 25 соток належить його батькові – Савчуку Анатолію Григоровичу.

            Будинок Олега Савчука у Підлісках

Очевидці розповідають про скандальне будівництво наступне: блоки для фундаменту та підвального приміщення Олег Савчук взяв із доведеного до банкрутства у часи його правління районом і розкраденого найсприятливішими Рожищенського льонзаводу. Величезну плантацію із фундуком поблизу маєтку, Олегу Савчуку вдалося захистити залізобетонними конструкціями – лише Ворончинська сільська школа і досі дивним чином стоїть не огороджена.

Незважаючи на скандальне звільнення з посади керівника району, Олег Савчук знайшов нове місце у Луцьку. Тодішній міський голова Богдан Шиба у 2010 році призначив його директором комунального підприємства «Зелене господарство». Однак і цього разу – підозра на корупцію та скандальне звільнення. У квітні 2010 року Луцький міськвиконком визнав його роботу на цій посаді незадовільною, а екс-шеф Шиба, прощаючись, порадив «молитися Богу та Верховній Раді за те, що вона відклала зміни до закону про корупцію».

У 2015 році новопризначеною головою Рожищенської РДА виявилася дружина Олега Савчука. «Чому призначення голови Рожищенської РДА відбулося без будь-якого громадського обговорення? Хочемо нагадати, що перший такий експеримент відбувся у 2005 році, коли головою РДА був призначений теперішній чоловік Інни Гайворонської – Олег Савчук», – написали у зверненні до Президента обурені таким призначенням громадські активісти.

«Розповідають, що наприкінці 90-х Олег Савчук допомагав батькам абітурієнтів влаштувати дітей у польські виші за «подяку». Однак потім нібито почав вимагати грошову винагороду за кожен рік навчання дітей у Польщі, в іншому випадку студенти були б відраховані. Дехто з батьків платив ці кошти, інші відмовлялися… Не хочеться, щоб наша громада стала черговим інструментом для брудних оборудок, як свого часу райадміністрація та «Зелене господарство». Як на мене, законодавство про люстрацію не прописало основного: люструвати тих, хто втратив довіру людей», – ділиться міркуваннями один із мешканців Копачівки.

Відомо, що у 2015 році Олег Савчук був керівником виборчого штабу свого кума заступника губернатора Сергія Кошарука у боротьбі за крісло Ковельського міського голови. Балотування від президентської сили і критика діючого очільника міста Олега Кіндера дала підлеглому Гунчика значно кращі стартові позиції у виборчій гонці. Але попри вищий рейтинг, одіозний політик з успіхом завалив усю піар-кампанію і звів нанівець спроби свого кума очолити місто залізничників. У результаті кандидат-невдаха під керівництвом доктора наук Савчука несподівано програв з різницею у 147 голосів і з соромом повернувся на попередню роботу. Навіть наявність адмінресурсу і потурання силовиків не допомогли двом кумам виграти вибори мера.

Селяни нині до останнього вважали, що одіозний політик особисто буде балотуватися на голову Копачівської ОТГ від БПП «Солідарність». Але очевидно, що влада, розуміючи відсутність будь яких шансів на перемогу неодноразово скомпрометованого посадовця зробила ставку на колишнього міліціонера. А сам Олег Савчук знаючи про фактично нульовий рейтинг партії влади, яку представляє в районі Інна Гайворонська, сховався від думаючого виборця за самовисуванням.