Як лідер «Самопомічі» Андрій Садовий допомагає «викачувати» гроші з бюджету держави на користь двох аграрних компаній, та як діюча влада на чолі з Петром Порошенком видає дотації «надприбутковим» підприємствам.

Про це пише журналіст Олександр Дубінський.

Буде поставлено на голосування закон про держбюджет на 2018 рік, у який депутати з «БПП» і «Самопомочі» за підтримки Гройсмана впихнули поправку, яка знімає обмеження на обсяг дотацій в одні руки.

Обмеження повинно було вступити в силу з 2018 року і становить максимум 150 млн грн на групу пов'язаних кампаній. У 2017 році обмеження не діяло, і тільки дві групи кампаній вибрали більше грошей – «Миронівський хлібопродукт» і «Укрлендфармінг». Всього з початку року Миронівський хлібопродукт отримав 1,074 млрд. грн. дотацій, Укрлендфармінг - 367 млн. Таким чином, дві компанії забрали 52% всіх виплачених дотацій аграріям цього року.

Обидві компанії спеціалізуються на курятині і саме під них влаштована формула виплати дотацій.

«Миронівський хлібопродукт» належить давньому загальному другові президента і прем'єра - Юрію Косюку. «Укрлендфармінг» - Олегу Бахматюку, який є бізнес партнером депутата і спонсора «Самопомочі» Івана Мірошниченка.

Він облаштував контроль над аграрним фондом, щоб практично всі перевезення здійснювалися через фірми Мірошниченка, а всі закупівлі через компанії правильних аграрних баронів.

Мірошниченко один з авторів поправки, яка скасовує обмеження в розмірі 150 млн. грн.

Також, разом з ним за поправки, які збільшують удвічі розмір витрат на дотації з 2 до 4 млрд. грн. підписалися ще 4 депутати з Самопомочі, включаючи керівника фракції Олега Березюка.

Виходить, що Самопоміч воює з Порошенком і Гройсманом до тих пір, поки в їхніх спільних знайомих олігархів не народжуються спільні інтереси. 

Зараз Мірошниченко намагається відмазатися заявами «давайте просто скасуємо дотації для курятини, але обмеження в 150 млн. грн. чіпати не будемо ». Але ніхто в проект бюджету таких пропозицій офіційно не подав, включаючи самого Мірошниченко.

Журналіст зазначає, що декілька тижнів назад, Гройсман вперше публічно висловився за скасування обмежень по дотаціям для аграрних баронів.

«Миронівський хлібопродукт» за перше півріччя отримав 5,6 млрд. грн. чистого прибутку. До кінця року прибуток цілком ймовірно перевалить за 12 млрд. грн., Особливо з тим, як Косюк підняв різко ціни на курятину. І йому ми ще виплатимо близько 1,6 млрд. грн. дотацій з бюджету в 2017 році.

Вікіпедія, до речі, пише, що дотації - це «грошові кошти, що виділяються з державного та місцевих бюджетів для надання фінансової підтримки збитковим підприємствам, у яких грошова виручка від продажу виробленого продукту менше витрат на виробництво і продаж даного продукту, нижчестоящим бюджетам для покриття розриву між їх доходами і витратами ».

«В Україні Порошенка - дотації отримують прибуткові підприємства. Більш того - найприбутковіші - найбільші обсяги дотацій», - обурюється Олександр Дубінський.

«Це не що більше ніж банальне злодійство паталогічна жодних людей, для яких видобуток грошей давно перетворилася в спортивне змагання.

«Досить подивитися на прекрасний палац Косюка, його яхту і постійно повніючу морду Гройсмана щоб зрозуміти, що наші нові пореволюційні лідери і їх псевдоопозиція вже наздогнали по нахабству злочинну владу», підсумовує журналіст.