Майже 20 тисяч медиків, що працюють в бригадах екстреної медичної допомоги, можуть звільнити до кінця року.

Про це з трибуни Верховної Ради заявив народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ігор Шурма, повідомляє «Антикор».

Він пояснив, що наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі, який вступив в чинності 1 листопада 2017 року, за рішенням Міністерства охорони здоров'я була скасована посада фельдшера з медицини невідкладних станів і замість неї введена посада парамедика.

«Таким чином посади фельдшера з медицини невідкладних станів більше не існує і з 1 листопада має початися процес скорочення співробітників і звільнення їх. Це люди, які працюють в бригадах екстреної медичної допомоги », - зазначив народний депутат.

За його словами, автоматично перевести всіх фельдшерів в парамедиків не вийде, тому що кваліфікаційні характеристики цих посад суттєво відрізняються. Більш того, Шурма додав, що в Україні сьогодні взагалі не існує спеціальності парамедік, як і підготовки таких фахівців.

 «Таких фахівців в Україні просто не існує. Наказ суперечить здоровому глузду. Його виконання неможливе і є таким, що призведе до скорочення медпрацівників і збільшення соціальної напруженості в суспільстві. За всім цим стоїть одне - не здійснити якісні зміни, які будуть йти на користь людям, а скоротити витрати на охорону здоров'я », - вважає політик.

Депутат уточнив, що всього в Україні в бригадах екстреної допомоги працює 19 тис. Лікарів. Саме їх стосується наказ Мінекономрозвитку. Тому парламентарій звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням особисто втрутитися в цю ситуацію.