Жителі мікрорайону Вересневе більше не потерпатимуть від неприємного запаху. Міська влада вирішила вкладати нову систему каналізаційних стоків, сьогодні її монтаж на завершальному етапі. Весною 2018 року лучанам не доведеться задихатись від смороду. На вирішення проблеми довелося витратити півроку. Ліквідувати сморід допомогла нова каналізація, її вкладання вирішить проблему, адже тепер нечистоти з прилеглих будинків не потраплятимуть на поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу.

Аби не псувати асфальтове покриття на Вересневому каналізацію вкладали шляхом горизонтального буріння.

«Будівництво нової каналізації дозволить забрати всі ті нечистоти, що скидались із Вересневого забере у міську мережу. Завершуємо ці роботи, але те, що ми знаходили там тваринні рештки, несанкціоновані зливи на території міста, що теж стало причиною поширення пнеприємного запаху», - розповідає перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

,

Радник міського голови, депутат Ігор Поліщук, своєю чергою, підкреслив, що проблема поширення неприємного запаху в місті – не нова, однак активно вона постала саме цього року. Проте, як акцентував Ігор Поліщук, основна проблема полягала не в діяльності біоетанольного заводу, а у відсутності відповідної каналізації в мікрорайоні. Окрім того, значно долучилися до поширення проблеми неприємних запахів у Луцьку недобросовісні підприємці, які потайки зливали відходи на поля фільтрації заводу або й просто неба на окремих територіях.

Знайшли вихід із ситуації і на Гнідавському цукровому заводі. Вже сьогодні відходи виробництва біоетанольного заводу не скидаються на поля фільтрації. Про це заявив директор підприємства ТОВ «БіоПек» Юрій Проник.

На території заводу вже розміщений величезний резервуар для мелясної барди. Більше того, акціонери Гнідавського цукрового заводу уклали відповідні договори із найбільшими сільськогосподарськими виробниками, які забиратимуть відходи виробництва біоетанольного заводу, адже це цінне органічне добриво.

На підприємстві кажуть, що рішення із резервуаром тимчасове, адже у перспективі будівництво біогазового котла, що дозволить зробити виробництво біоетанолу безвідходним.

ПЕТРО СОСНИЦЬКИЙ