Адміністрація торгово-розважального центру "ПортCity" в Луцьку дозволяє собі втручатися у господарську діяльність орендарів й погрожує штрафами, якщо ті не будуть працювати на Великдень у звичному режимі. В управлінні Держпраці та інспектори із захисту прав споживачів в один голос говорять про грубе порушення законодавства України, а в самому "ПортCity" відмовчуються щодо цього конфлікту.

Читайте також: Відомий волинський науковець розкритикував доріжку біля луцького "ПортCity"

Про це повідомив працівник ТРЦ "ПортCity", який там орендує площі для торгівлі й розповів про конфлікт з адміністрацією закладу, пише Інформаційне агенство Волинські Новини.



"Керівництво нашої торгової мережі не забороняє нам закривати магазин у перший день Великодня, тому ми, як і більшість магазинів, занесли заяви адміністрації "ПортCity", адже в них орендуємо приміщення. Але досі ми відповіді не отримали. Потім стало ще гірше – прийшов представник ТРЦ і почав погрожувати, мовляв, будуть нас штрафувати, якщо на Великдень ми не відкриємо свої торгові точки – 10% від місячної оренди буцімто за порушення договору. Вони кажуть, що є договір, у якому вказані графіки роботи "ПортіСіті", й ми зобов’язані їх дотримуватися.

Подібна ситуація була торік на Різдво. Втім, люди почали висловлювати невдоволення, розповіли про це в ЗМІ й вони пішли нам на поступки. Вже цього року на Різдво проблем не було, а на Великдень знову показують зуби", – розповідає адміністратор одного з торгових магазинів.

Читайте також: У ПортCity працівники ходять у взутті по барній стійці: реакція лучан

У своєму листі–відповіді, який адміністрація ТРЦ "ПортCity" надсилає орендарям, вітають зі святом та наполегливо просять працювати на Великдень: "Вітаємо з Великодніми святами! Нехай це свято наповнить серце світлими почуттями надії та любові. Наполегливо просимо дотримуватися загального графіку роботи ТРЦ 8 квітня з 12:00 до 22:00".

Посилаючись на договір, вочевидь, адміністрація "ПортCity" забула чи хоче забути його пункти, де правилами внутрішнього розпорядку суборендарів передбачено у статті 5, що категорично заборонено закривати приміщення протягом роботи ТРЦ, за винятком новорічних, різдвяних свят та Великодня.

 

"Суборендар має право змінювати час роботи магазину на власний розсуд, або робити ці дні вихідними, при цьому письмово повідомивши орендаря про такі зімни за 3 робочі дні", – йдеться в документах.

Заступниця начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятості та інших нормативно–правових актів Управління Держпраці у Волинській області Наталія Ганя, коментуючи ситуацію каже, що ТРЦ діє незаконно.

Читайте також: У Луцьку шахраї повідомили про щедрі подарунки до відкриття брендового магазину

"Кожен роботодавець самостійно встановлює режим роботи й розважальний заклад не має права керувати орендарями. І жодних підстав для штрафів немає. Навіть якщо якийсь такий пункт передбачено в договорі, то він немає юридичної сили, адже договір укладений з порушенням норм законодавства, бо ж законодавство має вищу юридичну силу", – наголошує Наталія Ганя.

У цій ситуації інспектор захисту справ споживачів порадила надіслати керівництву "ПортCity" скаргу і з їхньою відповіддю відстоювати свої права в суді.

Читайте також: У "ПортСіty" виник притон геїв, які влаштовують інтимні побачення?

"Працювати чи не працювати у державний вихідний день – це питання, яке вирішує суб’єкт господарювання самостійно і ніхто їм вказувати не може. Такого втручання у діяльність суб’єкта законодавством не передбачено. У такій ситуації, яка склалася, варто звернутися до адміністрації закладу з письмовою претензією, аби мати офіційну відповідь. І вже з цим документом потрібно звернутися до юриста, який допоможе в суді відстояти свої права", – радить головний спеціаліст відділу правового забезпечення головного управління Держпродспоживслужби Віталій Мах.

Зрештою, каже Олександр, зваживши на те, що "ПортCity" залякує людей штрафами, не працювати на Великдень мають намір лише два магазини на другому поверсі, інші бояться санкцій.

Аби почути офіційну позиції керівництва "ПортCity", редакція звернулася до них за коментарем, однак жодної відповіді немає.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter