Сьогодні в конференц-залі готелю "Україна" відбувся круглий стіл та тему: "Порушення прав захисника, як елемент порушення особи на захист". Для обговорення актуального питання зібралися провідні адвокати Волині, представник обудсмена у Волинській області, заступник начальника слідчого управління, судді, громадські активісти та журналісти. Примітно, що ті, до кого було найбільше питань, а це представники  прокуратури та СБУ на заході так і не зявилися.

Читайте також: Прокурори оскаржили запобіжний захід Миколі Сорокопуду

В ході зустрічі, правозахисники неодноразово звертали увагу на те, що на Волині дедалі частіше порушуються гарантії адвокатської діяльності. Для прикладу, був наведений випадок, коли адвокат, здійснюючи свою діяльність в кабінеті слідчого Луцького СІЗО заявив про своє бажання покинути кабінет, оскільки вбачав у діях слідчих  протиправну діяльність, однак слідчі заборонили йому це зробити.

"Події, які відбуваються у нас на Волині протягом останнього часу по відношенню до адвокатів – це вже свавілля. Я маю на увазі затримання Сорокопуда, Лозовського, і це набуває масового характеру. Все це робиться для того, щоб ослабити адвокатуру, бо державі не потрібні сильні адвокати", - наголосила голова Ради адвокатів Волині Галина Руденко. 

Керівник дисциплінарної палати Денис Деркач повідомив, що протягом останніх п’яти місяців надійшло 10 скарг від правоохоронних органів на адвокатів, однак, по всіх були прийняті відмовні рішення. Це свідчить про те, що правоохоронці через дисциплінарну комісію намагаються тиснути на того чи іншого адвоката.

Читайте також: Адвокати у "справі Тиводара" говорять про шантаж, негласне стеження та прослуховування їхніх телефонів 

Як зауважив представник Уповноваженого Верховної ради з прав людини у Волинській області Віталій Єлов протягом останнього часу почастішали випадки порушення прав людини та нагадав, що незаконне затримання людини,  тягне за собою кримінальну відповідальність тих осіб, які проводять затримання.

Олег Антонюк, який зараз захищає інтереси адвоката Павла Лозовського у суді розповів про безпрецедентні факти затримання колеги.

"24 лютого цього року був затриманий і доставлений в ізолятор тимчасового тримання наш колега (ред. Павло Лозовський), однак ще протягом доби після того, йому не була оголошена підозра, а значить він був затриманий незаконно. Після прийняття рішення слідчим суддею, який відпустив Лозовського під особисте зобов’язання, його прямо в приміщенні суду затримують повторно, вдягають кайданки, запихають в автомобіль зі словацькими номерами і везуть у невідомому  напрямку", - обурювався правозахисник.

Присутній на засіданні голова Луцького міськрайонного суду Михайло Квятковський  наголосив, що факти порушень дійсно мали місце, а всі питання, які були тут озвучені будуть донесені до особового складу суду.

За підсумками зустрічі була ініційована та прийнята спільна заява учасників круглого столу з приводу порушень прав адвокатів, законних прав людини на захист, а також рівності сторін кримінального провадження.

Петро Сосницький

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter