Двоє громадян України та Білорусі Мирослав К. і Борис С. організували схему вербування українців та білорусів та примушування до "рабської" і погано оплачуваної роботи.

Читайте також: У Польщі викрили схему продажу українських посвідчень водія

Про це повідомляє mind.ua з посиланням на офіційний сайт прокуратури Польщі.

Аферисти організували фірми з працевлаштування і наймали білорусів та українців для роботи в закладах громадського харчування. Як встановили слідчі, у період з липня 2015 року по жовтень 2016 року жертвами могли стати кілька тисяч чоловік.

Організатори, використовуючи критичне фінансове становище людей, вербували їх в Україні та Білорусі, а потім відправляли їх до Польщі з обіцянками надійної і високооплачуваної роботи.

Читайте також: На Волині викрили схему незаконного ввезення "євроблях"

Завербовані білоруси і українці, не знаючи польських законів про працевлаштування та легалізацію перебування, були змушені працювати в закладах громадського харчування у Варшаві по 12 годин щодня без вихідних. Зарплату їм платили не вчасно і не в повному обсязі – через численні "штрафи". Однак люди боялися звертатися в правоохоронні органи через побоювання втратити вже зароблені гроші.

Читайте також: У Польщі накрили підпільну фабрику цигарок, на якій працювали українці

На найнятих працівників аферисти також чинили психологічний тиск. Деяких з них змушували підписувати розписки про отримання грошей у борг, чим ще більше заганяли в фінансову залежність.

Люди жили в готелях для робітників і в приватних квартирах на території Варшави, орендованих організаторами злочину. Житлові умови в цих приміщеннях слідчі назвали "скандальними". Крім того, їх життя було під повним контролем торговців людьми.

Організаторам загрожує до 15 років ув'язнення.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter