Безтурботно пожити до примусового об’єднання в ОТГ чи об’єднатися добровільно й отримати інфраструктурну субвенцію на розвиток територій та не втратити можливість стати центром району (повіту), пише газета "Полісся".

Читайте також: Волинь буде складатись усього з 4-х районів?

Такий вибір повинні зробити депутати Камінь-Каширської міської ради. Саме у їхніх руках нині знаходиться майбутнє усієї Камінь-Каширщини, оскільки міський голова Василь Бондар висловив свою однозначну позицію проти такого об’єднання на добровільних засадах.

Майбутній статус Каменя-Каширського як центру повіту – сьогодні під великим знаком питання. Місто може втратити таку перспективу, якщо найближчим часом не розпочнеться процес створення Камінь-Каширської ОТГ. Про це повідомили фахівці децентралізаційної реформи в рамках проекту "ПУЛЬС", який Асоціація міст України втілює за підтримки USAID. Минулого тижня вони вкотре приїхали на зустріч із депутатами та головою Камінь-Каширської міської ради, аби розповісти про перспективи райцентру та загалом Камінь-Каширщини.

Консультанти проекту "ПУЛЬС" (із правових питань – Валентин Малиновський, із бюджетних – Василь Гром, із питань комунікації – Тамара Зубенко) розповіли про переваги об’єднання в ОТГ, здобутки уже діючих на Волині громад, нагадали про втрати, яких зазнала у розвитку Камінь-Каширщина через децентралізаційну пасивність.

Читайте також: На Волині з'явиться перша ОТГ з центром у місті обласного значення

Дійсно створення Камінь-Каширської ОТГ, модель якої вважається ідеальною, чомусь затягнулося. Сьогодні міський голова Василь Бондар, який міг би ініціювати процес, виступає противником початку добровільної децентралізації. Мовляв, він отримав мандат довіри від жителів міста, а тому повинен працювати на їх інтерес.
– Для чого обтяжувати місто проблемами сільських рад? Камінь-Каширський має можливість до створення ОТГ спрямовувати кошти на свій розвиток і цим потрібно користуватися. Окрім того, для чого робити вибори у 2019 році, якщо у 2020 їх проводитимуть знову, – зазначив мер.

Частина депутатів підтримує Василя Бондаря. Але є й такі, що оцінюють його позицію, як небажання дійсно працювати на розвиток.
– Потрібно не боятися експериментувати, щось змінювати. Треба змінювати своє мислення і відходити від старих методів управління, – зазначив депутат міської ради Петро Герасимик.

Саме до цього закликали і Валентин Малиновський та Василь Гром.
– Реформа децентралізації – це здобутки Революції Гідності. Хто проти ОТГ, той проти європейського майбутнього України.

– Потрібно міняти мислення кожного на мислення на базі твердого розрахунку, конкретної цифри, перспективи і результату. Змінюйте себе та колективну думку, – наголошували вони.

Та депутати бажали почути конкретні аргументи того, чому ж так вигідно об’єднуватися. Адже поряд із позитивним досвідом успішних громад вони знайомі і з не зовсім успішною практикою об’єднання. Наприклад, чули про певні проблеми у Любомльській ОТГ. На це консультанти зауважили, що там схибили, зареєструвавши Любомльську лікарню не в Любомлі, а у Згоранах. І тепер всі відрахування податків ідуть не в Любомльську ОТГ, а в Згорани.

– Але не кивайте на проблеми, що є у вже створених ОТГ, нічого не роблячи самі. Якби там було так погано, то на Волині не було б уже 50 об’єднаних громад, які торік показали найкраще виконання бюджетів в області – понад 111%, – відзначив Василь Гром.

Отож про аргументи, чому так вигідно створювати ОТГ.

Перше – це прямі відносини з державним бюджетом: "Будете працювати "напряму" – відсіється корупція – економіка запрацює по-іншому".

Друге – передача влади і повноважень: "У ОТГ ви будете повноправними господарями всіх суб’єктів на території".

Третє – землі передадуться у власність громади: "Відповідно до рішення Уряду земля поза населеними пунктами перейде у розпорядження ОТГ. А це додаткові можливості залучення інвесторів, передача в оренду".

Четверте – інфраструктурна субвенція: "Якщо Камінь-Каширська ОТГ створиться в цьому році, то на неї, відповідно до нині діючого законодавства, ще протягом п’яти років виділятиметься інфраструктурна субвенція".

І водночас, якщо на Камінь-Каширщині будуть чекати примусового об’єднання, то про інфраструктурну субвенцію можна забути, бо тоді вона не виділятиметься. Василь Гром, консультант з бюджетних питань, нагадав присутнім, що через зволікання з об’єднанням перспективна Камінь-Каширська ОТГ не створившись вже втратила інфраструктурної субвенції в межах 20 мільйонів гривень.

Заступник міського голови Микола Шворак зауважив, що краще було б, якби Камінь-Каширська ОТГ створювалася без такої кількості віддалених сіл. На це Василь Гром відповів:

– Камінь-Каширська ОТГ за перспективним планом – ідеальна територіальна структура: співвідношення сільського та міського населення майже 50х50. І саме на сільське населення даватиметься інфраструктурна субвенція та враховуватиметься ряд інших показників при формуванні субвенції на освіту, – зазначив Василь Гром.
Він навів ряд розрахунків стосовно орієнтовного бюджету Камінь-Каширської ОТГ. Зокрема, інформував про те, що у 2018 році Камінь-Каширська ОТГ могла б отримати 13 мільйонів базової дотації. Зазначимо, що базова дотація надається місцевим бюджетам з рівнем податкоспроможності (середні надходження на 1 мешканця) нижче 0,9 середнього показника по Україні для підвищення рівня їх забезпеченості. Тож, оскільки на території Камінь-Каширської ОТГ середні надходження на одну людину становили 1398 грн, а по Україні – 2057 грн, громада отримала б додатково понад 13 мільйонів.

Поряд з цим Василь Гром зазначив, що до бюджетів ОТГ, крім доходів, що отримували бюджети до їх об’єднання, зараховується 60% податку на доходи фізичних осіб. Для прикладу, наголосив на тому, що темпи приросту ПДФО в ОТГ суттєво інші.

– Це той податок, який формується в результаті створення доданої вартості. Тобто, коли щось робиться, коли продукцію зробили, продали і заплатили заробітну плату, а не там, де заробітну плату бюджетникам заплатили і 20 відсотків забрали. Показник надходження ПДФО у бюджети ОТГ збільшується, бо в цьому зацікавлена влада на місцях, – зазначив Василь Гром.

У відповідь на наведені цифри міський голова Василь Бондар зауважив, що щоразу консультанти наводять розрахунки надходжень до бюджету, але про видатки мови не ведуть. На його думку, всі ці надходження не будуть нічого варті у порівнянні із видатками на утримання усіх об’єктів. Стурбованість міського голови зрозуміла, адже тепер міська рада не утримує ні шкіл, ні дитячих садочків, ні закладів культури. Міське керівництво боїться, що коли все це ляже на плечі ОТГ, то у неї забракне коштів. Однак Василь Гром запевнив, що нічого страшного не відбудеться. Адже, наприклад, освітньої субвенції ніхто не відміняє. Питання можуть бути щодо коштів на утримання шкіл (сумнозвісний досвід останніх двох років нестачі мільйонів на оплату праці техпрацівникам у навчальних закладах району). Але оскільки ці кошти виділяються на кількість дітей, то проблема може торкнуться лише малокомплектних шкіл. На це голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук, який був присутній на зустрічі, для прикладу зазначив, що утримання учня Рудко-Червинської школи обходиться у 46 тисяч гривень, а учня міської школи – лише у 17 тисяч гривень. Валерій Савович розкритикував позицію Василя Бондаря, яка, мовляв, може вартувати місту статусу повітового центру.

– У нас на Камінь-Каширщині було три містечка з Магдебурзьким правом: Камінь-Каширський, Михнівка та Стобихва. Ми бачимо, що сталося із останніми двома. Прикро констатувати, але така ж доля може спіткати і Камінь-каширський, якщо не діяти, – підсумував Валерій Дунайчук.

За словами представників проекту "ПУЛЬС", при створені повітів центром можуть визначити зокрема Любешів. Адже тут вже створена ОТГ і вчаться працювати по-новому – це перше. І другим аргументом може стати траса міждержавного значення.
До речі, Любешівська ОТГвже звернулася письмово до голови Волинської ОДА Олександра Савченка та народного депутата України Ірини Констанкевич щодо створення центру повіту у Любешові.

Отож, фахівці з децентралізації наполегливо рекомендували на зустрічі депутатам міської ради взяти ініціативу у свої руки та розпочати процес створення Камінь-Каширської ОТГ, аби добровільно об’єднатися до жовтня цього року.

Нагадаємо, що відповідно до Перспективного плану формування територій Волинської області до складу Камінь-Каширської міської ОТГ мають увійти місто Камінь-Каширський, Видертська, Ворокомлівська, Грудківська, Клітицька, Осівцівська, Раковоліська сільські ради. Але, як зазначалося під час зустрічі, є велика ймовірність того, що до неї можуть приєднатися й інші, оскільки Новочервищанська та Тоболівська сільради вирішили приєднатися згідно зі змінами до перспективного плану до Прилісненської, а замість Полицівської ОТГ створилася Гуто-Боровенська, до якої не увійшли Піщанська та Полицівська сільради. Таким чином дві останніх, а також Пнівненська, Броницька та Воєгощанська сільські ради теж мають перспективу ймовірного приєднання до Камінь-Каширської ОТГ. Цілком можливо, що сюди доєднається і Нуйнівська сільрада, якщо не порозуміється із Сошичненською щодо центру ОТГ.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook