Росія перейшла до активної фази захоплення Азовського моря з подальшими планами щодо Одеси.

Читайте також: В Україні розпочали виробництво боєприпасів за стандартами НАТО

Про це заявив полковник з Великої Британії у відставці Ґлен Ґрант в ефірі Еспресо.TV.

За його словами, критичність військово-політичної ситуації в акваторії Азовського моря можна оцінити в 7-8 балів за 10-бальною шкалою.

Особливу увагу він при цьому звернув на Маріуполь.

"Місто стає просто позбавленим товарообігу. Зважаючи на те, що Росія зупиняє судна, котрі прямують до Маріуполя, бізнесмени будуть займатися чимось іншим. Адже ніхто не хоче втрачати гроші та час. Вони просто змінять сферу своєї діяльності. Саме такою є тактика (росіян – ред.): фактично придушити там будь-які спроби торгівлі, перетворити ту частину Азовського моря на російську", – розповів британець.

Якщо Україна не почне вживати хоч якихось заходів, то Азовське море просто стане російським, а відтак і простір між Азовським морем та Кримом, зазначив Грант.

Далі Росія візьметься за блокаду морського узбережжя України на Чорному морі.

"Почнеться гра, під час якої будуть намагатися перекрити доступ до Одеси… Очевидно, що це буде наступний крок росіян", – наголосив полковник.

Читайте також: У НАТО побоюються домовленостей між США та РФ

Водночас, як він зазначив, американські військові кораблі, котрі перебувають біля Одеси на навчаннях чи під час планових маршрутів, не підуть на те, аби відкривати вогонь по росіянам.

Натомість, Україні зараз слід просити США про надання їй кораблів, як робив Вінстон Черчілль під час Другої Світової.

"Черчілль просто благав Америку про військові кораблі. Тобто він поїхав до Америки і благав про військові кораблі. Але я не бачу нікого, хто благав би про військові кораблі в даний момент тут, в Україні", – підсумував він.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter