У провадженні органів Державної виконавчої служби Міністерства юстиції перебуває 129 виконавчих документів щодо виконання рішень про порядок спілкування з дитиною того з батьків, хто проживає окремо.

Читайте також: В Україні змінили правила транспортування домашніх тварин

Як передає Українське право, про це заявила заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко.

Наразі винесено 36 постанов про накладення штрафу, що становить 28% від усіх проваджень цієї категорії, і надалі ця цифра зростатиме, оскільки відпрацювання таких проваджень, так само як і стягнення аліментів, має важливе соціальне значення.

"Паралельно зі стягненням аліментів з недобросовісних боржників державні виконавці Мін’юсту займаються й тими справами, які стосуються виконання встановленого судом порядку спілкування батька чи матері, які проживають окремо, з їхніми дітьми", – зазначила Світлана Глущенко.

За її словами, якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди для батька або матері, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання відповідного рішення суду чи органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.

Читайте також: Названа найбільша небезпека для водіїв України

"У разі невиконання рішення тим із батьків, хто проживає з дитиною, державний виконавець зобов’язаний винести постанову про накладення штрафу, а в разі повторного невиконання – звертатися до правоохоронних органів з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення", – підкреслила заступник міністра.

"Підкреслюю: всі даного типу провадження нами відпрацьовуються і ті батьки, які не виконують рішення про участь іншого з батьків у вихованні дитини, будуть притягнуті до відповідальності у встановленому законом порядку. Інтереси дитини – найвищий пріоритет в нашій роботі і тут не може бути жодних преференцій за ознакою статі", – наголосила Світлана Глущенко.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter