Про підсумки 2017-го року розмова з депутатом Волинської обласної ради Анатолієм Філюком.

Старався зробити все, що міг

— Анатолію Миколайовичу, до обрання вас депутатом обласної ради ви не були знайомі із депутатською діяльністю. Чи важко було влитися в роботу?

— Дійсно, це перша моя каденція в органах місцевого самоврядування. Тож спочатку це була надзвичайно копітка робота: вивчення, ознайомлення, пошук ниточок комунікацій. Я обраний депутатом від Волинської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Українське об’єднання патріотів – УКРОП", відтак є членом фракції «УКРОП» в обласній раді. Зазначу, що завдяки фракційній дисципліні робота депутатів від УКРОПу є плідною і результативною. Адже жодна з партій, представлених в облраді, не завела стільки коштів на свої округи, як "УКРОП".

— А хто став орієнтиром у вашій роботі?

— Не злукавлю, якщо скажу, що голова облради Ігор Палиця. На мою думку, він є потужним керівником державного масштабу.

— Ви є дисциплінованим депутатом?

— Звичайно. Я не пропустив жодного пленарного засідання облради. Брав участь у всіх засіданнях постійної комісії, до якої входжу, – комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

— Якщо більш конкретно, які запити та звернення були вами ініційовані?

— Цьогоріч я подавав запит щодо створення госпітального округу з центром у м. Камені-Каширському. Наразі Міністерство прийняло рішення про створення на Волині лише трьох госпітальних округів. Я ж переконаний, що мусить бути і четвертий — наш. Зрештою в процесі реформування ще можна подавати пропозиції про створення додаткових округів поряд із уже затвердженими. Окрім того за моєю ініціативою були розроблені та подані депутатські запити щодо виділення коштів на будівництво ЗОШ у селі Оленине, щодо ремонту дороги Камінь-Каширський—Полиці—Оленине—Рудка-Червинська. А також подавав звернення щодо погодження з органами місцевого самоврядування питань використання лісових ресурсів. Загалом за моєю ініціативою було підготовлено 38 колективних звернень до голови обласної ради та голови облдержадміністрації.

Зауважу, що лише завдяки взаєморозумінню серед депутатів вдається вирішувати більшість питань. 

— А про які "заведені" в район кошти ви розпочинали розмову?

— Завдяки ініціативам депутатів фракції на Камінь-Каширщину виділялися чималі кошти. Так, у 2016 р. на реконструкцію ДНЗ села Добре з обласного бюджету було залучено 300 тис. грн, на ремонт даху ДНЗ села Тоболи — 176 тис. грн, перекриття даху СБК села Карасин — 100 тис., на ремонт водопостачання в місті — 100 тис., 200 тис. — на будівництво СКЦ у селі Карпилівка. А головною виконаною обіцянкою голови обласної ради Ігоря Палиці та народного депутата України Ірини Констанкевич стали 5 млн. на початок будівництва ЗОШ с.Осівці. У 2017 році 170 тис. грн залучили на придбання трактора для ВУЖКГ, 150 тис. — на будівництво соціально-культурного центру в селі Карпилівка, 100 тис. грн — на капітальний ремонт даху школи с.Гута-Боровенська та ін.

— За два роки ви вже зрозуміли депутатську роботу. Скажіть, чи реально у Волинській обласній раді втілити якісь амбітні плани?

— Так. Співпраця з депутатами є дуже важливою у будь-яких питаннях. Важлива передусім підтримка у фракції (а наша фракція є найчисельнішою в облраді). Я ж завжди підтримую ініціативи інших депутатів, які сприяють вирішенню питань наших виборців. Для прикладу, мною була підтримана ініціатива  Анатолія Буська  щодо виділення коштів на медобладнання для Камінь-Каширської ЦРЛ (450 тис. грн.), ініціатива Ірини Констанкеич щодо виділення коштів на заміну вікон в приміщенні гуртожитку Камінь-Каширського ВПУ (200 тис. грн.).

Природні багатства допоможуть

громадам у розвитку

— На скільки відомо, депутати "УКРОПу" лобіюють питання КП "Волиньприродресурс". І ви також вважаєте, що це підприємство дійсно може стати порятунком для Волині?

— Так. І насправді я не розумію, чому у даному питанні має місце «вставляння палок у колеса». Здавалося б, ось нарешті знайшли рішення для багатьох питань, пов’язаних з використанням надр Волинської області. Але ж ні, треба завадити його роботі. А це підприємство мало б розпоряджатися правом на розробку корисних копалин (це не лише бурштин, а й торф, пісок…) та землями й обирати інвесторів, які готові будуть платити місцевим бюджетам найбільше. Нині триває судова тяганина і нічого ніде не робиться. Я дійсно вважаю, що діяльність КП «Волиньприродресурс» посприяла б розвитку нашої області. Це в першу чергу були б реальні фінансові надходження у місцеві бюджети, а відповідно і з’явилися б додаткові можливості вирішення наболілих питань, це були б також робочі місця. Аналогічна ситуація з ДП «Волиньторф» - замість сприяти роботі цього важливого для всієї області підприємства голова ОДА його блокує.

— Одним із актуальних питань у нашому районі багато хто вважає використання лісових ресурсів.

— Погоджуюся. Саме тому і підготував звернення щодо саме використання лісових ресурсів. Я поділяю думку, що з верхівковим короїдом потрібно боротися. І головне робити це варто оперативно. Тому, можливо було б добре, якби погодження на вирубку хворих дерев давалося на рівні, наприклад, директора лісгоспу, а не чекати місяцями погодження про відведення ділянок. Поряд з цим переконаний, що треба обов’язково зменшити кількість рубок головного користування, заборонити вирізання незрілого лісу.

— Надзвичайно болючим питанням для жителів Камінь-Каширщини є стан доріг. Чи реально на рівні обласної ради вирішити цю проблему?

— Депутати облради можуть і повинні порушувати такі питання. Але, на жаль, наші дороги у такому стані вже не рік і не два. З 2018 року фінансування робіт по ремонту доріг буде здійснюватися через Дорожній фонд, всі сподівання на його результативну роботу. У той же час нам, депутатам облради, вдається залучати кошти обласного бюджету на співфінансування ремонту деяких доріг. Наприклад, цьогоріч з обласного бюджету було виділено по 100 тисяч гривень на ремонт дороги Запруддя — Карасин, Видерта – Ворокомле, біля 500 тис. грн на ремонт вулиць в с.Брониця та місті.

Додаткові кошти треба шукати

через участь у конкурсах

— Анатолію Миколайовичу, що ще  на вашу думку, може стати запорукою розвитку нашого регіону?

— Думаю, все залежить в першу чергу від активності місцевих громад. Ось, наприклад, обласна рада практикує конкурс проектів сільських рад для вирішення різного роду проблем. Так от, далеко не всі громади беруть участь у ньому. Але є позитивні приклади у нашому районі. Наші громади навіть вигравали у конкурсі місцевих ініціатив. Наприклад, Воєгощанській сільраді таким чином вдалося залучити кошти на реконструкцію спорткомплексу, у Пнівне відновили вуличне освітлення. У минулому році у обласному конкурсі інвестиційних проектів перемогло чотири громади. Так, за кошти обласного бюджету, районного та сільських були замінені вікна в ЗОШ сіл Сошичне та Нуйно, перекрито дах в СБК с.Карасин, проведено капітальний ремонт системи водопостачання в місті.

Найчастіше звертаються люди

за допомогою на лікування

  — А як часто до вас, як депутата, звертаються люди із особистими проблемами?

  — Насправді часто. Зрештою, напевне, як і до кожного депутата. У міру можливостей ми їм намагаємося допомогти. Найчастіше звертаються за допомогою на лікування, на дороговартісні операції. Цьогоріч кожен депутат обласної ради мав у своєму розпорядженні 50 тисяч гривень. Скажу, що цього замало для того, аби можна було допомогти усім, хто звертається з бідою, нещастям. Тому за пропозицією голови нашої фракції Вячеслава Рубльова депутати запропонували передбачити у депутатському фонді хоча б по 100 тисяч гривень.

  Зустрічаюся я з людьми безпосередньо у населених пунктах свого виборчого округу. Вони звертаються до мене і через моїх помічників, зокрема Володимира Приведенця, Світлану Сидорук, Віктора Гордійчука. Особисто проводжу прийом громадян першого та третього понеділка кожного місяця. Люди приходять не лише з проблемами, а й з порадами, рекомендаціями, ідеями. Тому зауважую, занотовую, беру до уваги те, що болить їм, над чим треба працювати у подальшому, як депутату.

Користуючись нагодою вітаю усіх краян з наступаючими Новорічно-Різдвяними святами. Зичу миру і злагоди в Україні і в кожному домі.

Спілкувалася Тетяна ПРИХОДЬКО


Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook