Медики запропонували лікувати нікотинову залежність з допомогою білка, який зміцнює силу волі.

Вчені з Науково-дослідного інституту Скріппса  створили антинікотиновий препарат і планують протестувати його на людях, пише Science Advances.

Експерименти на щурах показали успішні результати. Завдяки препарату, гризуни перебороли свою щоденну потребу в нікотині. Більш того, білок блокує появу "синдрому відміни", який зазвичай виникає у курців після відмови від шкідливої звички.

Спершу дослідники спровокували у щурів нікотинову залежність, додаючи в клітку протягом 12 днів нікотин, розчинений у солі. 

Потім гризунам зменшили порцію до раз на два дні. Виник абстинентний синдром, який супроводжувався агресивною поведінкою та захисними діями.

Після половину щурів ін'єктували білком NicA2-J1, який руйнує нікотин та міститься в грунтових бактеріях Pseudomonas putіda.

Читайте також: Назвали кількість ігроманів в Україні

Через деякий час вчені проаналізували кров гризунів і виявилося, що рівень нікотину в крові знизився.

"Проте, що унікально в цьому ферменті, він видаляє достатню кількість нікотину, щоб знизити рівень залежності, але залишає достатньо, щоб тварини не страдили від "відходняка"", − заявив автор дослідження Олівер Джордж (Olivier George).

У другій частині експерименту гризунів позбавили речовини протягом 10 днів раніше. Потім гризунам був наданий вільний доступ до нікотину.

Результати показали, що тварини, яких лікували NicA2-J1, чинили опір нікотину набагато уверенее, ніж звичайні гризуни.

Дослідники планують вивчити ефекти NicA2-J1 на курців і сподіваються перевірити, як впливає інший препарат вареніклін на мозок щурів з залежністю.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter