У суботу, 24 квітня, в Луцьку на Новому ринку стартував передвеликодній ярмарок. Незважаючи на не вельми весняну погоду й песимізм скептиків, багато лучан таки вирішили підтримати місцевих підприємців та навідатися сюди на закупи, пише ІА Волинські Новини.

Читайте також: Перед Великоднем на Новому ринку будуть ярмарки

Хтось прибув власним авто, хтось скористався громадським транспортом, хтось приїхав безплатним автобусом, який упродовж ярмаркових днів курсує від Центрального ринку.

Читайте також: Містом безкоштовно курсуватимуть автобуси: у Луцьку відбудеться великодній ярмарок

Сьогодні тут можна було придбати солодощі, овочі та фрукти, асортимент яких приємно здивував. До кольору до вибору – розсади квітів. Було з чого вибрати у виробників молочної продукції та волинських бджолярів.

Одразу при вході – дядько Володя, як сам представився. Каже, торгувати на цей ринок з Копачівки приїздить частенько, сьогодні ж привіз картоплю, цибульку і двох кроликів на продаж. На запитання, чи велике кроляче господарство, хитро усміхається: «Та є трохи. На день десять кілограмів комбікорму йде».

Чоловік додає: добре, що відбуваються ось такі ярмарки, куди люди з села можуть приїхати, аби спродати власну продукцію.

Біля однієї з яток із овочами та фруктами – директор БК «Інвестор», депутат Луцької міськради Андрій Разумовський. Купує помідори, капусту, редиску, огірочки.

«Ми з колегами вирішили завітати на ярмарок, аби підтримати підприємців, – зазначає він. – Загалом, продукт є, покупці теж є. Єдине, на що я радив би адміністрації ринку звернути увагу, – це збільшення паркомісць для тих, хто приїхав сюди власним транспортом, бо наразі їх малувато. Було б добре, якби тут була зручна парковка».

На думку Андрія Разумовського, ярмарки на Новому ринку варто проводити щонеділі, а не лише перед святами.

«Дуже хочеться бачити місцевого виробника, – додає він. – От сьогодні ми купили сир в іваничівського виробника, бачимо, є мед та інша продукція від волинських бджолярів, луцьке пиво. Хотілося б, щоб було більше представлено виробників м’ясної, сільськогосподарської продукції. Буде якісний продукт – буде і покупець. Гадаю, в цього ринку є майбутнє».

Погоджується з колегою й очільниця департаменту соцполітики Луцької міської ради Вікторія Майборода, яка теж приїхала на закупи на ярмарок, аби підтримати місцевих підприємців.

Секретаря міськради Юрія Безпятка зустрічаємо біля ятки з реманентом. Каже, якраз на господарстві потрібні граблі, то, окрім усього, їх тут і придбає.

«Ярмаркування – це давня хороша українська традиція. І дуже добре, що в нас її відроджують, – вважає він. – Приємно, що в нас хороший фермерський рух, відроджується сільське господарство, і не таке, як за Радянського Союзу, коли сіяли, треба чи не треба, а з вивченням ґрунтів, того, що даватиме прибуток».

Такі гуртові ринки, вважає Юрій Безпятко, мають розташовуватися за межею міста, а ціни на них також мають бути відповідними – нижчими за роздрібні.

«Ми мріємо про те, що з часом тут розташовуватиметься й гуртова база, що тут розвантажуватимуться фури, що ті, кому потрібно, наприклад, сітку картоплі, моркви чи цибулі, могли приїхати й купити це за дрібногуртовою ціною. Хочеться, щоб у людей ішов бізнес, щоб вони були конкурентоспроможними, щоб товари були відповідної якості», – додає секретар міськради.

З його слів, для підприємців варто організовувати різноманітні коворкінг-майданчики, де вони могли б обмінюватися досвідом та вчитися правильно просувати свій продукт на ринку.

Продавці органічних продуктів від ТОВ «Старий Порицьк» зазначають: такі ярмарки – це хороша можливість для сільгоспвиробників заявити про себе та реалізувати продукцію. Кажуть, сьогодні добре пішли їхні сири, молоко.

Представниця фермерського господарства з Кременця Оксана Остаповець на ярмарок привезла різноманітну молочну продукцію, крупи, виготовлені з урожаю, вирощеного на екологічно чистих полях, борошно, тушонку, виготовлену з власної свинини, бочок. Каже: мають невеличку сироварню, тож можуть запропонувати покупцям і смачних сирів.

«Усе в нас натуральне, якісне та смачне, тож запрошуємо на дегустацію», – усміхається продавчиня.

До слова, на Новому ринку подумали про те, щоб покупці не лишилися голодними. Тут є кілька точок, де можна перекусити, випити чаю чи кави. Подбали й про комфортний туалет.

Нагадаємо, передвеликодній ярмарок на Новому ринку в Луцьку триватиме ще 25 та 28 квітня. Тож підприємці щиро запрошують лучан та гостей міста до них на закупи.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook