Православні віруючі з Білорусі не мають права брати участь у таїнствах (причастях, сповідях) новоствореної Православної церкви України (ПЦУ), як і "не можуть брати участі" в богослужіннях ПЦУ. 

Читайте також: Росія хоче захопити Білорусь: Лукашенко виступив із сенсаційною заявою (відео)

Про це заявив офіційний представник "Білоруської православної церкви" Сергій Лепін, передає Радіо Свобода.

Потрібно зауважити, що попри назву "Білоруська православна церква", такої окремої церкви не існує. Насправді, це лише філіал Московського патріархату – екзархат Російської православної церкви (РПЦ), що охоплює територію Республіки Білорусь, про що і вказано на будівлі цього екзархату в Мінську.

За словами священика Сергія Лепіна, "Білоруська православна церква" ставиться до утворення Православної церкви України так само, як і Російська православна церква.

Читайте також:

Представник Білоруського екзархату РПЦ Сергій Лепін

"Як до певних зовнішніх подій, які не мають стосунку безпосередньо до життя канонічної Православної церкви", – сказав Сергій Лепін.

Також, за його словами, керівництво БПЦ не надсилало привітань очільникові єдиної української помісної православної церкви митрополиту Київському і всієї України Епіфанію, який був обраний 15 грудня на Об’єднавчому соборі в Києві, а раніше був митрополитом Переяславським і Білоцерківським, ректором Київської православної богословської академії.

Читайте також: "Українцям небезпечно перебувати в Білорусі", – Клімкін

"Ми друзі для всіх"

На запитання, чи будуть підтримуватися контакти між БПЦ та ПЦУ, священик Лепін відповів: "Які контакти? Звичайні добросусідські контакти. Ми не шукаємо війни, ворожнечі. Ми друзі для всіх. Дружба дружбою, але певні питання все ж окремо. Ні про які канонічні, літургійні відносини мова не йде. Вони навіть не можливі з цією церквою".

За словами представника "Білоруської православної церкви", "контакти можливі тільки в загальногромадянській перспективі".

Що це означає?

"Це означає, що ми не належимо до них як до церкви-сестри. А ми ставимося до них як до представників, мабуть, іншої конфесії. Так само, як і до католиків, уніатів або як до будь-яких розкольників", – сказав у Мінську представник БПЦ.

За словами Сергія Лепіна, "Білоруська православна церква" має канонічні і літургійні відносини "тільки з Українською православною церквою, яка підпорядковується Московському патріарху і залишається поки що в релігійній більшості".

Священик Сергій Лепін вважає, що позиція БПЦ щодо ПЦУ не позначиться на державних білорусько-українських відносинах.

"Україна світська держава. Як ми мали з нею відносини, так і будемо мати. І сподіваємося, що наші відносини будуть добрі і будуть тільки поліпшуватися, якщо там є політичні й економічні підстави", – каже офіційний представник БПЦ.плану схвалений наглядовою радою компанії та переданий на розгляд у міністерства.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter