У храмі села Садів Луцького району відбулася перша служба українською мовою.

Читайте також: На Волині прихильники УПЦ МП судитимуться з громадою, яка хоче перейти до ПЦУ

Як повідомиляє Район.Луцьк посилаючись на місцевих мешканців, ключі від храму їм підкинули, проте як і хто це зробив – невідомо.

Коли садівці відкрили церкву та прийшли на богослужіння, то першими зайшли представники правоохоронних органів та все пофотографували. Опісля священик Валерій Владика із Сьомаків, якого призначили тимчасово відправляти у тамтешній церкві, відслужив молебінь.

За словами мешканки села Садів Олени Невідомської, колишній настоятель церкви Володимир Мелеся, який відмовився віддавати людям ключі під приводом того, що не визнає Православну церкву України, стояв із групкою людей під стінами церкви. Тоді прихожани, задля того, аби оберегти храм, поділилися на групи й чергували в церкві по чотири години.

"Біля 4 години ночі приїхала поліція, до яких поступив виклик від дочки колишнього священика Софії Вірної. Вона повідомила, що відбулося рейдерське захоплення церкви. Правоохоронці поспілкувалися з тією групкою людей, які сиділи в храмі, а вони пояснили, що відбулося. Після цього поліція поїхала, проте біля 9 ранку приїхав ще один наряд поліції, яких призначили чергувати, бо думали, що в неділю буде рейдерське захоплення храму", — каже Олена.

Читайте також: На Волині громада залишилась у УПЦ МП, відмовившись переходити до ПЦУ

Як зауважила жінка, об 11:00 на службу приїхав отець Валерій. До церкви прийшло більше сотні людей.

"Коли ми всі співали "Вірую", то зайшли представники "Інтера", які почали знімати богослужіння, потім вони поспілкувалися із місцевим вчителем історії, прихожанкою та отцем Володимиром. Потім на "Інтері" знову вийшов сюжет, де вони вмонтували картинку, ніби люди з ломом стоять. Проте у нас була поліція, яка ніяких зломів не виявила", — додала місцева мешканка.

Нагадаємо, знімальна група проросійкого каналу "Інтер" з’явилася у селі, коли парафіяни відчиняли церкву.

Як зауважила жінка, Володимир Мелеся заявив, що подає позов до суду, адже, за його словами, було рейдерське захоплення храму.

"Наша громада також буде подавати позов до суду, але після того, як ревізійна комісія закінчить опис майна. Адже виявили, що з церкви пропало дуже багато церковних речей", —наголосила садівка.

За словами Олени, більше прихожани не чергують, охороняли храм тільки один день. Богослужіння у храмі планують продовжувати.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter