Французький прем’єр-міністр відстрочить збільшення податку на паливо, введення якого спричинило масові протести та сутички у країні

Читайте також: Через масові протести у Франції хочуть запровадити надзвичайний стан

Про це повідомило інформагентство AFP з посиланням на джерела в уряді, – передає Експресо.

Очікується, що голова уряду Едуар Філіпп оголосить про це рішення зранку 4 грудня перед депутатами французького парламенту.

Відомо, що увечері 3 грудня з приводу масових протестів у країні президент Франції Еммануель Макрон, прем’єр Едуар Філіпп та кілька міністрі зібралися на позапланове засідання. Якої згоди вони дійшли – не відомо.

Довідка

Рух "жовтих жилетів" – це стихійний рух, який виник у соціальних мережах. Розпізнати одне одного учасники протесту повинні по жовтому аварійному жилету, покладеному під лобове скло. "Жовті жилети" протестують проти підвищення цін на паливо, екологічного податку, а також проти "несправедливої політики уряду", що підриває купівельну спроможність населення.

Протягом останнього року ціни на бензин зросли у Франції на 10-15%, а найпопулярніше в країні дизельне паливо подорожчало на 24%. Зараз вартість літра пального часто перевищує 1,6 – 1,7 євро.

Читайте також: П’ятьох українців затримали в Грузії – ЗМІ

Нагадаємо, 24 листопада у Парижі зібралися десятки тисяч протестувальників, обурених цінами на пальне.

  • Минулої неділі, 17 листопада, під час протестів загинула одна з учасниць маніфестації.

  • 17 листопада були першим днем протестів. Цього й наступного дня постраждали 400 людей, 14 – у важкому стані.

  • 19 листопада "жовті жилети" заблокували сховища з пальним.

  • 1 грудня у Франції розпочалася нова хвиля протестів проти зростання акцизів на пальне.

  • На вихідних групі вандалів вдалося проникнути в музейні приміщення Тріумфальної арки. Один із символів Парижа Тріумфальна арка отримала серйозні пошкодження. Також група вандалів у приміщенні музею "обезголовила" мармурову статую Наполеона, зруйнували на дрібні шматочки гіпсову скульптуру тридцятих років і розмалювали інтер’єри графіті.

  • Видання BFMTV повідомляє, що мерія Парижа попередньо оцінює суму збитків, завданих під час протестів так званих "жовтих жилетів" у суботу, у 3-4 млн євро.

  • Відомо, що Президент Франції Еммануель Макрон відклав свій візит до Сербії через протести у країні

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter