В Україні до кінця 2018-го планують внести зміни в законодавство, щоб збільшити пенсії для тих, хто має великий трудовий стаж. Але отримували малу зарплату.

Читайте також: Волиняни можуть залишитись без субсидій

Щоправда, у Міністерстві соцполітики наголосили, що зростання виплат можливе за умови, якщо будуть гроші. Адже дефіцит Пенсійного фонду складає приблизно 140 млрд грн, пише Обозреватель.

"Все залежить від фінансових можливостей української економіки, від наявності фінансового ресурсу Пенсійного фонду. Це питання досить масштабне, яке включає і розвиток економіки, і легалізацію тіньової зайнятості, і динаміку надходжень до Пенсійного фонду", − вважає віце-прем'єр Павло Розенко.

Пенсії можуть зрости для близько 3 млн осіб. Серед них колишні медпрацівники, колгоспники і ті, хто частину зарплати отримував у конверті.

"Навіть, коли людям почали платити після 65-го року, − це були копійки. А візьміть санітарку, молодший медичний персонал − 80-60 рублів. 40 років людина працювала, а у неї пенсія 1300-1400 грн", − каже міністр соціальної політики Андрій Рева.

Читайте також: Українці по-новому платитимуть за комуналку

Мінсоцполітики розглядають 2 варіанти осучаснення пенсій.

Перший варіант − мінімальна пенсія має становити 40% мінімальної зарплати. Така норма прописана у законі. По суті, під час індексації мінімалки індексується і пенсія, збільшуються надходження до Пенсійного фонду.

Другий варіант − беремо діючу формулу і застосовуємо її для визначенні пенсій до 2000-х − будь-які 5 років найбільшого заробітку. Потім ці коефіцієнти складаємо. Таким чином, загальний коефіцієнт буде більше, ніж той, який у людини є після 2000-го.

"2019-го маємо перерахувати всі пенсії за формулою 50% зростання інфляції та 50% зростання заробітної плати. Яким буде зростання в 2018-му, ми не знаємо, але візьмемо для прикладу 2017-й. Якби зараз перераховували, то підвищили б пенсії на 25%. У 2019 все буде залежати від рівня зростання зарплати та інфляції. Очікуємо, що це буде 10-15% підвищення. Якщо людина отримує пенсію 6000 гривень, то це плюс 900 гривень. Якщо пенсія 1500 гривень, то це плюс 225 гривень. Хоча у іншої людини стаж колосальний, але вона пішла на пенсію до 2000-го", − підсумував Андрій Рева.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter