У той час як суд заборонив КП "Волиньприродресурс" проводити будь-які роботи на земельній ділянці у селі Галузія Маневицького району задля забезпечення позову прокуратури, губернатор області Олександр Савченко вже розпорядився цією землею. Голова Волинської ОДА надав Маневицькій райдержадміністрації дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації цих земель. Не зрозуміло, на якій підставі, адже нині у межах судового процесу за позовом прокуратури до Прилісненської ОТГ проводять експертизу, аби визначити, кому ж все таки належить земельна ділянка – обласній адміністрації чи Прилісненській громаді.

Читайте також: До сотні тисяч гривень зарплати в місяць та щедрі "матеріальні": на скільки збагатився голова Волинської ОДА Савченко та його помічники у 2018 році

На цій карті червоним кольором позначена земельна ділянка, яку Прилісненська ОТГ виділила у користування КП "Волиньприродресурс". Цей шматок землі площею 8 гектарів знаходиться у селі Галузія Маневицього району. І на цій ділянці КП "Волиньпродресурс" планує налагодити легальний видобуток бурштину і за його рахунок наповнювати місцевий та обласний бюджети. Однак підприємство не може розпочати роботу адже з квітня 2018 року – тривають судові тяганини. Прокуратура подала до суду на Прилісненську ОТГ з вимогою скасувати рішення про надання у користування земельної ділянки "Волиньприродресурсу", інформує ТРК "Аверс".

Спочатку прокуратура обгрунтовувала свій позов тим, що у "Волиньприродресурсу" немає дозволів на геологічне вивчення та промислову розробку бурштину, а є лише дозвіл на видобування корисних копали. Та за новим законодавством, якщо підприємство має дозвіл на видобування, то дозвіл на геологічне вивчення та супутні роботи – не потрібен. Прокурори почали шукати нові причини, щоб скасувати рішення про надання земельної ділянки підприємству. І знайшли – спочатку прокуратура заявила у суді, що на цій території протікає річка і ділянка належить до водного фонду.

Читайте також: До трьох років за ґратами: проти губернатора Волині порушили "кримінал" (відео)

Згодом оголосили, що на цій території розташована культурна спадщина – поселення давніх людей. І нарешті на одну із судів прокурори заявили, що спірна ділянка, яку ОТГ надала в користування "Волиньприродресурсу" знаходиться за межами ОТГ і нею розпоряджається Волинська ОДА. Мовляв 2,2 гектара території належить Прилісненській ОТГ, а решта 6 гектарів Волинській ОДА. Аби забезпечити позов прокурори подали клопотання до суду – заборонити підприємству проводити будь-які роботи на земельній ділянці допоки триватимуть суди. Суд попри те, що підприємство має всі необхідні погодження і дозволи – підтримав клопотання. А відтак на земельній ділянці допоки не закінчиться суд робити нічого не можна.

Однак 1 лютого голова Волинської ОДА Олександр Савченко своїм розпорядженням погодив Маневицькій райдержадміністрації дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель водного фонду державної власності, що знаходиться за межами населених пунктів на території Прилісненської ОТГ. Це 10 гектарів землі. І як стало відомо з власних джерел – це саме та земля, яку Прилісненська ОТГ виділила в користування "Волиньприродресурсу". До слова, ця земельна ділянка нині фігурує у кількох судових справах. І суд заборонив до винесення рішення будь-що з нею робити. Окрім того, у межах судового процесу триває експертиза, яка має встановити, кому все ж належать ці землі – Прилісненській громаді чи Волинській ОДА.

Читайте також: Маневицька прокуратура і надалі не дає розпочати геологорозвідувальні роботи "Волиньприродресурсу"

Тож на якій підставі губернатор розпоряджається цими землями не зрозуміло. І для кого готують багату на сонячне каміння землю? Є інформація про те, що окремі земельні ділянки, які знаходяться за межами ОТГ вже передаються в руки.

Складається враження, що бурштиноносну землю влада готова віддати будь-кому, але не громаді.

Раніше вже повідомлялось про оборудку, в результаті якої понад 200 гектарів бурштинових земель на Маневиччині, а саме на хуторі Лоше, опинилися в руках однієї людини. Схема така: землі спочатку виділяли жителям району у більшості яких складне соціальне становище, а потім, якимось дивним шляхом земля була продана – без відома власників. Новоспечені власники думали, що здають свої наділи в оренду, а по факту, виявилось, що продали їх. І земля з сонячним камінням опинилася у руках львівської фірми. А саме фірми до екс-міністра охорони навколишнього середовища Миколи Злочевського. Прокуратура за цим фактом відкрила кримінал однак справа не зрушила з місця.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook