Хабарник, засуджений до 5 років позбавлення волі, був призначений директором ДП СЛАП "Рожищеагроліс". Мова про Анатолія Литвинчука, який став фігурантом кількох скандальних справ. Однак репутація лісничого не завадила йому вдруге стати очільником державного лісопідприємства.

Читайте також: Скандальна креатура Кватирка очолила Шацький національний природний парк

Вперше Литвинчук став керівником Рожищенського спеціалізованого лісогосподарського підприємства у 2003 році. У 2008 році його впіймали на отриманні хабарів. 

В одному випадку він вимагав 12 тисяч грн (7 тисяч грн – у касу, 5 тисяч грн – собі) у приватного підприємця за виділення ділянки під порубку ліса. 

В іншому випадку Литвинчук вимагав у директора фермерського господарства 14 тисяч грн за ділянку під рубку лісу. Одразу він отримав 10 тисяч грн, а пізніше ще 2 тисячі доларів. 

Цікаво, що передачі хабарів відбулись в один день і тоді ж Литвинчук був затриманий правоохоронцями у місті Рожище.

Читайте також: Сумнівні цифри і тотальна корупція: як влада знищує лісову галузь

Лісівника обвинувачували за частиною 2 статті 368 Кримінального кодексу України. Суд поставновив засудити Анатолія Литвинчука до 5 років позбавлення волі, але звільнити від основного покарання, якщо впродовж трьох років він не повторить свій злочин. Цю інформацію можна знайти в судовому реєстрі. Хабарник повністю визнав свою вину, але уникнув покарання і лише втратив посаду. 

У вересні 2015 року Литвинчук знову "відзначився". Він був затриманий за керування автомобілем у нетверезому стані. Експертиза в наркологічному диспансері виявила, що рівень алкоголю у його крові сягав 1,8 проміле.

Час минув і Литвинчук вирішив поновитись на посаді директора лісгоспу. У декларації кандидата він пропустив пункт "Робота за сумісництвом", хоча, за даними аналітичної системи YouControl, на той час був керівником двох приватних підприємств, що займаються лісозаготівлею та лісовим господарством. За підсумками 2016 року він і його дружина отримали всього по 17 тисяч 262 грн (1400 грн за місяць) зарплати.

Заступника голови Держлісагентства України Володимира Бондара кримінальна справа за хабарництво та затримання за водіння у нетверезому стані не збентежили і він вирішив, що Анатолій Литвинчук може повернутись на посаду керівника держпідприємства.

"У нас зараз нема можливості проводити конкурс на посади керівників державних підприємств. Комісія на сьогодні в Держлісагентстві не сформована. Тому призначення йде без конкурсу.

Читайте також: На Волині ліс вивозять вантажівками без будь-яких документів та дозволів

Кандидатур такого рівня інших у нас не було. Анатолій Михайлович пройшов ще тоді спецперевірку всіма правоохоронними органами України. Вони перевірили його на предмет відповідності до законодавства і можливості займати посаду. Він отримав позитивні відгуки. Тому законодавчих підстав не призначити цю людину у нас не було. Враховуючи досвід, враховуючи те, що він пройшов спецперевірку ми вважали за можливе його призначити

Приватні лісопідприємста Литвинчука? Він не може бути призначений поки у нього є конфлікт інтересів. Тому, я думаю, що на сьогодні, на момент підписання договору, конфлікту інтересів у нього нема. Він знає, що за таке є кримінальна відповідальність", – зазначив Бондар.

Новоспечений ДП СЛАП "Рожищеагроліс" Анатолій Литвинчука також прокоментував своє призначення, але запевнив, що взагалі не має судимості.

"Я пройшов конкурс на загальних підставах. Згідно закону я людина не судима. Ніякої судимості у мене нема. Судовий реєстр – це таке… архів. Я знявся з керівництва усіх приватних підприємств", – сказав Литвинчук.

Лісову галузь Волині вже не вперше віддають у руки фахівцям, які неодноразово підозрювались у розкраданні лісу і землі, керівникам, яких звинувачували у корупції. Однак вище керівництво, незрозуміло чим мотивуючись, продовжує віддавати ліс у руки вчорашніх корупціонерів.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter

За матеріалами hromadske.volyn.ua