В Україні запропонували ретельніше контролювати перекази на суму понад 30 тисяч гривень без відкриття рахунку. У Мінфіні вважають, що такі транзакції повинні супроводжуватися повною перевіркою інформації про платника і одержувача. Йдеться про місце проживання, серію і номер паспорта, ідентифікаційний код. Це не стосується переказів менше 30 тисяч гривень.

Читайте також: За півроку заробітчани переказали до України на 30% більше грошей

"Сьогодні існує норма, за якою контролюють перекази від 15 тисяч гривень. Фактично хочуть збільшити суму. Адже чим більше транзакцій потрібно перевіряти, тим менший реальний контроль. Виходить, що ви не бачите насправді важливі перекази", – розповів Gazeta.ua економіст Борис Кушнірук.

За його словами, ті чи інші норми будуть обходити. Наприклад, надсилати кошти двома платежами по 15 тисяч гривень.

"Це один із елементів контролю за рухом коштів. Вже зараз чітко визначено, які дані необхідні для здійснення транзакцій понад 15 тисяч гривень. Це потрібно, щоб ідентифікувати платника. Зрозуміло, що пізніше переказані кошти перевіряють на предмет сплати відповідних податків. Нічого страшного тут не бачу. Ми прекрасно розуміємо, що звичайний громадян не кожного дня надсилає 30 тисяч гривень. Скоріше за все, це операції бізнесового характеру", – каже економіст.

Читайте також: Українці більше не зможуть повноцінно користуватися зарплатними картками

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко зазначає, що нововведення позиціонують як спосіб боротьби з тероризмом.

"Вважаю, що це безглуздо. Для тих, хто торгує наркотиками чи займається махінаціями, ця сума маленька. Для заробітчани, які працюють напівлегально – в самий раз. Однак потім вимагати, щоб вони заплатили податки – абсурд. Все рівно люди шукатимуть обхідні маневри, щоб перераховувати гроші. Наприклад, передаватимуть кошти "з рук у руки" чи надсилати менші суми", – підсумовує експерт.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter