З 9 травня традиційно починаються проводи, коли українці йдуть на цвинтар пом’янути своїх рідних.

Читайте також: Сміття з кладовищ у Прилуцькому вивозять під ліс

Головним атрибутом стають штучні квіти, які вже кілька років благають не приносити на могили, адже вінки не переробляються в Україні і перетворюються на тонни пластикового сміття.

Спалити пластикові квіти також не можна, адже це сильно забруднює повітря, але Факти ICTV знайшли екологічну альтернативу штучним вінкам.

У Воскресенській об’єднаній громаді дев’ять цвинтарів, місцева влада рішуче налаштована заборонити штучні квіти і запровадити штрафи, але для початку проведуть роз’яснювальну роботу.

«Всі ці штучні квіти, вінки ми позбираємо, вивеземо на офіційне сміттєзвалище, з приватними підприємцями, які торгують або торгували вінками», – розповідає  голова Воскресенської територіальної громади Олександр Шаповалов.

Підприємці знайшли альтернативу шкідливому пластику, хоча зовні квіти не відрізниш.

Читайте також: Волинська єпархія УПЦ КП закликає людей не нести на кладовища штучні квіти

В основі цих квітів – складна суміш: целюлоза, обрізки тканини і навіть борошно бамбуку, потім готову тканину кладуть під прес. Заготовки відправляють в Україну з Китаю, а створюють квіти вже тут.

Такі квіти коштують навіть дешевше за звичайні пластикові, але поки їх на ринку – не більше 2%. Однак підприємці вірять, що якщо і далі робити правильні акценти, люди більше дбатимуть про екологію.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook