Є речі, які ми мало цінуємо лише тому, що вони завжди поруч. Ми віримо у надзвичайні властивості "суперфудів", і так мало знаємо про справді цілющі продукти, які є навколо нас.

Чтитайте також: Супрун спростувала міф щодо вживання супу щодня

Про це розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, пише НВ.

Вони багаті клітковиною, зокрема пектином, який поглинає токсини, радіонукліди, канцерогени, дарує свіжий колір обличчю, запобігає атеросклерозу, багатьом видам раку, є хорошою профілактикою алергій, зміцнює імунітет, бо живить корисні бактерії в кишечнику.

Яблуко багате на вітамін С і тартронову кислоту, яка сповільнює перетворення вуглеводів на жир. Тому яблука є хорошим замінником солодощів, коли настає "ломка" при відмові від цукру.

Крім того, яблука – це:

Міцний сон. Містять мелатонін, який допомагає міцно спати та відновлювати й омолоджувати організм під час сну.

Ефективний антидепресант. Фітонутрієнти яблук "гасять" надмірну активність ферменту, який розщеплює серотонін та дофамін (нейромедіатори, дефіцит котрих зумовлює появу "сірого" настрою та депресії). Тому від депресії яблука дуже допомагають: одна-дві штуки в день.

Профілактика раку молочної залози. "Чи правда, що одне яблуко в день – і онколог не потрібен?" Під такою назвою було опубліковане дослідження в журналі Annals of Oncology. Вчені досліджували зв'язок між вживанням лише одного яблука в день для профілактики раку молочної залози. Виявилось, що у порівнянні з людьми, які вживали менше одного яблука, у тих, хто їв одне або більше яблук, ризик був на 24% нижчим. Також нижчим був ризик раку яєчників, гортані, колоректального раку та раку підшлункової залози.

Читайте також: Продукти, які шкодять роботі мозку: перелік

Особливо важливо вживати яблука із шкіркою. Комплекс антиоксидантів та фітонутрієнтів є першою лінією захисту фруктів від агресивного зовнішнього середовища. В шкірці яблук знайдено особливу речовину, яка активує ген маспін, який використовується організмом для запобігання пухлин молочної залози.

Коли розвивається рак молочної залози, ракові клітини відключають цей ген, а компоненти яблучної шкірки здатні активувати його знову. Тому в жодному випадку не викидайте яблучну шкірку.

"І обов’язково купуйте місцеві яблука", – зазначає лікар.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter