В Україні найбільше падіння роздрібної торгівлі відбулося у 2017 році. Тоді закрилися 20% магазинів.

Читайте також: В яких регіонах українською говорять найбільше

"Найбільша кількість об’єктів роздрібної торгівлі – юридичних осіб нараховували у 1990 році. Таких існувало 145,7 тисяч, з них магазинів було 120,6 тисяч. Кожен наступний рік їх кількість падала. Винятком став 1993 рік. Тоді торгівля додала 3,2 тисяч точок", – написав у Facebook директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.

Динаміка розвитку роздрібної торгівлі відповідає тенденціям у суспільстві. Коли українці можуть дозволити собі купувати щось, крім їжі, зростає кількість торгівельно-розважальних центрів. Продуктові мінімаркети відкривають, коли доходи громадян падають.

"Через кризу 2008 року роздрібна торгівля зменшилася на 14%, пізніше ще на 6. Щоправда магазини активніше закривали після кризи 2014-го. Спочатку роботу припинили 21% юридичних осіб, які займалися торгівлею. Далі падіння кількості магазинів відбулось на 18%. У 2017-му — на 20%. Водночас побільшало поодиноких продуктових та непродуктових магазинів. Але вони не компенсують кількості тих, які закрили", – наголосив Дорошенко.

Читайте також: Стало відомо, як суржик впливає на пам'ять

Закриття магазинів свідчить про скорочення робочих місць. Оскільки торгівля є лідером з кількості працюючих. Здебільшого громадяни, які втратили роботу, їдуть працювати за кордон.

У першому півріччі 2018 року на 30% зросли продажі одягу та взуття, який виготовляють невеликі українські підприємства. Товар вони реалізують переважно через шоу-руми та соціальні мережі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter