Важко залишитися байдужим, коли чуєш це слово – Афганістан. 31 рік минув з того часу, коли останній наш солдат був виведений за межі республіки Афганістан. Цей день і є закінченням десятирічної афганської війни для радянських людей. Війна в Афганістані – це незагоєна рана для багатьох українських сімей, це та болюча рана, яка ось уже 31 рік тримається у пам’яті тих, хто пройшов той непростий шлях. 

Читайте також: "Війна закарбувалася у пам'яті на все життя", – голова волинської спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович про наболіле

З нагоди 31 річниці виведення військ з Афганістану та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у Луцьку відбулись урочистості, які організувала Волинська обласна спілка ветеранів Афганістану на чолі із керівником, а також ветераном Афганістану Павловичем Григорієм Григоровичем.

Зокрема, сьогодні 15 лютого у Волинському академічному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка відбувся святковий концерт, на якому були присутні представники влади, ветерани війни в Афганістані, учасники війни на Донбасі, волонтери та усі небайдужі люди, кого торкнулася війна.

Зал був заповнений вщент. Розпочав концерт Військовий оркестр Луцького прикордонного загону та заслужений артист України, а також учасник бойових дій на Сході України Адам Горбатюк, який виконав щемливу пісню "Лелеки".

Після емоційного виступу оркестру Григорій Павлович, котрий згадав усі непоправні втрати, які понесла Україна у цій жахливій війні. Додамо, що Григорій Григорович теж у 18-річному віці потрапив в Афганістан та пережив за час війни немало:

"Безмежно вдячний Вам, мої дорогі побратими, що ви з’їхалися з усіх куточків Волині на меморіальні заходи  присвячені дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав та з нагоди 31 річниці з дня виведення військ з Афганістану. Дякую усім нашим рідним та близьким, які підтримують нас та віддають усю свою любов та підтримку. Дякую активу спілки. Ви завжди з нами.

Після Другої Світової війни українці в погонах та не тільки брали участь у військових конфліктах у більше ніж 20 країнах світу. Кожен виніс з війни свої спогади, свій біль, бойові та життєві досвіди. 31 рік Афганістан живе у нашому житті та житті наших родин. Всі військовослужбовці пройшли пекло тієї війни. Нас вибрав час. 2330 юнаків з Волині призвали на військову службу. Ми склали військову присягу, гідно виконували усі завдання, показуючи при цьому особливу мужність та відвагу. Бойові відзнаки та нагороди стали нашими сімейними реліквіями.

Щороку ми збираємось на урочистості та чекаємо з нетерпінням цього дня, тому що нас незримо об’єднує слово "Брат". Ми вкладаємо особливий зміст.

2020  рік став 30 річницею з року створення Волинської спілки ветеранів Афганістану, яка на сьогодні налічує близько 140 тисяч фіксованих членів, 27 територіальних, 718 міських та районних і 1096 первинних осередків", – зазначив Григорій Павлович. Чоловік також розповів про діяльність спілки та її досягнення, яких чимало.

Після виступу Григорій Григорович нагородив ветеранів Афганістану найвищим гагородами від Волинської спілки ветеранів Афганістану.

Серед інших представників влади була і голова Волинської обласної ради Ірина Вахович:

"Дорогі ветерани, дорогі волиняни! Сьогодні настільки почесно бути серед Вас, адже мабуть не кожне свято пропускаєш через душу, як цей день. На Вашу долю випала нелегка місія. У той день, коли виводили війська з Афганістану – 15 лютого 1989 року, я ще була школяркою. Це було дійсно свято для всіх. Тому що абсурдність цієї ситуації. Де 10 років наші співвітчизники воювали за чужі ідеали, за чиїсь, можливо,  стратегічні помилки у прийнятті рішень.

Сьогодні хочеться, аби усі рішення, які приймаються і в нашій Незалежній Україні були вірними та стратегічно продуманими.

Ви – ветерани-інтернаціоналісти уособлюєте в собі силу та мужність. Адже людина, з якою я уже стільки років у Волиньраді – це Григорій Григорович Павлович – людина настільки сильна, чесна та справедлива, що я вірю, що Ви усі такі.

Я горда бути серед Вас сьогодні. Бажаю кожному з Вас здоров’я, благополуччя у сім’ях та миру нашій країні. Я дякую Вам за всю роботу, яку Ви робите сьогодні. Слава Україні!" – звернулася до присутніх Ірина Михайлівна, яка також нагородила воїнів-афганців нагородами.

Вшанувала пам'ять ветеранів Афганістану і заступниця голови Волинської обласної державної адміністрації Світлана Мишковець:

"Кладучи руку серце, хочу сказати Вам спасибі воїни! Спасибі за те, що Ви мали силу духу витримати в цій незрозумілій війні. Спасибі Вам воїни за те, що Ви перші відгукнулися та пішли в бій навчати наших молодих воїнів на початку війни з Росією. Спасибі Вам  за твердість духу та силу волі і за те, що Ви протягом стількох років не розгубили душевності, доброти і те, чого так сьогодні бракує нашому суспільству – не розгубили єдності. Нажаль, сьогодні, як і в ті далекі часи, наші матері зустрічають "вантаж 200".

Ваша спілка об’єднує нас всіх волинян та українців. Я дякую за Вашу сміливість", – зазначила Світлана Мишковець, подякувавши Григорію Павловичу за те, що навколо нього завжди збираються такі люди, які люблять Україну.

Після свого виступу посадовиця також нагородила воїнів-афганців нагоородами від Волинської ОДА, додавши.

Окрім того, наказом Президента України від 14 лютого 2020 року за вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, мужність і самовідданість, виявлені під час виконання військового обов’язку, патріотичне виховання, активну громадську діяльність та з нагоди дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав нагороджено орденом "За заслуги ІІІ ступеня" Гордіюка В’ячеслава Феофановича – голову Ківерцівської районної організації ветеранів Афганістану воїнів-інтернаціоналістів, учасника бойових дій в Афганістані; Шевчука Миколу Степановича – голову Луцької районної організації ветеранів Афганістану воїнів-інтернаціоналістів, учасника бойових дій в Афганістані.

Вшанував пам’ять ветеранів Афганістану і виконувач обов’язків Луцького міського голови Григорій Пустовіт:

"Шановні учасники бойових дій! Сьогодні ми зібралися у цьому залі, щоби ще раз нагадати про війну, яка була війною цілого покоління. Згадати, що 31 рік тому вивели війська з Афганістану. Війська вивели, але та війна продовжувалась у Вашій пам’яті, думках та вчинках, вона залишилась із Вами назавжди. Нажаль, та війна забрала життя багатьох людей.

Сьогодні ми не вшановуємо ту війну, ми вшановуємо воїна, героя, солдата, того, хто кожен день, не дивлячись на небезпеку, творив подвиг. Ви знали, що таке війна. І 2014 році, коли розпочалася війна, воїни-афганці були в перших рядах, знаючи, що таке небезпека та смерть. Ви пішли, аби захистити Україну і зробити так, аби менше гинули ті, хто не знав, що таке війна.

Читайте також: Волонтери відправили волинським бійцям на Схід відремонтовані автівки та гостинці

Дякую за Вашу мужність, хоробрість, героїзм та подвиг, який Ви здійснюєте щодня, перемагаючи усі негаразди. Я вірю, що перемога завжди буде на боці українського народу. Ви перемогли у тій війні, а тепер наше покоління бореться за єдність України на Донбасі, захищаючи її кордони", – зазначив Григорій Пустовіт.

Також долучився до привітань і народний депутат від фракції "Слуга народу" Вячеслав Рубльов:

"Щиро радий вітати, тому що 31 рік назад саме на Стрітення було виведення військ. Я тоді був трішки старший свого сина, але ми очікували, адже мій тато  військовий, і ми усі очікували на повернення своїх друзів та родичів. Тому цей день ми повинні проносити крізь усе життя. Ми повинні вчити наше покоління.

Ми на Ваших героїчних вчинках вчимо як правильно жити своїх дітей.

На Вашу долю дісталося дві війни – війна в Афганістані, коли Вас ніхто не питав, але Ви йшли і виконували свій інтернаціональний обов’язок і у 2014 році Ви перші пішли давати знання тим, хто став зі зброєю в руках захищати вільну незалежну Україну. Я знаю, що Григорій Григорович разом із тими воїнами-афганцями, які тут сьогодні є до сьогоднішнього дня займаються волонтерством і спільно із спілкою працюють над психічним здоров’ям і реабілітацією з хлопцями, які повертаються зі Сходу.

Нехай Господь-Бог Вас береже!" – підсумував нардеп. 

Після усіх виступів представників влади Григорій Павлович спільно із Григорієм Пустовітом вручили сертифікат на 3-кімнатну квартиру воїну-афганцю Пекарю Олександру Івановичу. 

На завершення концерту усіх присутніх порадував гурт воїнів-афганців із Тернополя "Долг", члени якого своїми емоційними піснями нагадали усю біль пережиту під час і після війни в Афганістані.

Зокрема, представники влади та громадськості спільно з воїнами-інтернаціоналістами поклали квіти до пам’ятного фотостенду "Герої небесної сотні". Після чого спільно із лучанами відправилися урочистою ходою під звуки оркестру та супровід бронетранспортера вулицями міста до Меморіалу Вічної Слави.

Учасники ходи завершили захід спільним покладанням квітів до монументу загиблим воїнам-афганцям на території меморіального комплексу та до пам'ятника волинським Героям Небесної Сотні.

Після закінчення святкових урочистостей Григорій Павлович подякував всім за участь у святі та запросив усіх на частування до польової кухні, яку обладнали просто неба.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook