І все таки Національне Антикорупційне Бюро України (НАБУ) змушене  перевірити зловживання владою і службовим становищем заступників прокурора Волинської області Максима Киричука, Віктора Швидкого та Сергія Єфремова, які з часу перебування на посадах роками покривають тяжкі економічні злочини, зловживання і "кришування" злочинів поліцейськими у Луцькому районі. Так вирішив 25 травня цього року Соломянський районний суд міста Києва за моєю заявою. Правда, добитися цього було нелегко.

Читайте також: Як на Волині підприємців поліція і прокуратура вчила "правильно" працювати

Спершу НАБУ не захотіло реєструвати мою заяву про вчинення прокурорами кримінальних правопорушень і вносити її в ЄРДР. Директор Львівського територіального управління НАБУ Т. В. Лопушанський надіслав мені словоблудну відписку ( де нічого конкретного), в якій повідомив, "що на даний час наявності ознак кримінальних правопорушень, підслідних НАБУ, не виявлено, з огляду на що наразі відсутні правові підстави для застосування детективами наданих повноважень та початку досудового розслідування".

І відправив мою заяву з підтверджуючими документами для реагування в Генеральну прокуратуру України, де її, на моє переконання, успішно могли викинути в смітник, надавши мені чергову відписку.  Чому так вчинили в хваленому-перехваленому НАБУ? Відповідь для мене очевидна. Більшість працівників бюро – це вчорашні прокурори, пов’язані з діючими і ніхто псувати добрі стосунки не хоче. Така собі кругова порука – свій до свого по своє. Не погоджуючись з рішенням Лопушанського, довелося звернутися в суд, який задовольнив мою вимогу.

Розповім, які правопорушення не побачили, точніше, не захотіли побачити в НАБУ. Суть заяви в тому, що керівники прокуратури Волинської області, починаючи з 2014 року, зловживаючи владою і службовим становищем, покривають важкі економічні злочини на територіях колишніх Баївської і Одерадівської сільрад Луцького району. По три-пять років безрезультатно ведеться розслідування чотирьох кримінальних проваджень за фактами легалізації і відмивання коштів, шахрайства, розкрадання майна і коштів в особливо великих розмірах, незаконному привласненні майнових паїв селян, крадіжки тисячі кубометрів деревини.

Читайте також: Як Олександр Хитрик і волинські СБУшники себе перехитрили

Як я писав у різних виданнях неодноразово, до рейдерського захоплення СГ ТзОВ "Україна", незаконного переоформлення земель, вирубки деревини безпосередньо причетні  прокурори та слідчі району і області. Результат їхніх так званих розслідувань  сумний — зникло господарство, пропали майно і кошти на майже 40 мільйонів гривень, винних, звісно, немає. Простіше кажучи, гроші поділили, тому і карати нема кого.

Звичайно, селяни чинили супротив  цьому свавіллю. І  на підмогу рейдерам та правоохоронцям прийшли колишні тюремники, які вчиняли на полях розбої, замах на вбивство, стріляли по людях, нищили техніку. Тут уже свій хист сповна продемонстрував тодішній заступник начальника Луцького райвідділу міліції Максим Новицький і його підлеглі, які виїжджали на поля, де вчинялися розбої. Умудрилися не зареєструвати і не внести в ЄРДР жодну заяву про правопорушення, навіть на виконали рішення суду щодо реєстрації заяв, а озброєні бандити, що знущалися над людьми, проходять в документах, як невідомі особи. Зроблено це для того, що вони тоді звільнилися з тюрми і, якби їх затримали, то знову довелося б сідати за грати. Новицький вберіг.

Читайте також: Чому бюджет Волині не наповнюється грошима від видобутку бурштину і яка роль прокуратури та президента

Банда ця все ж попалася цього року в Заборолі, коли катувала людей. А ще Новицький з підлеглим Іваном Філонюком покрили злочин колишнього регіонала, а зараз голови облорганізації Аграрної партії України Ігоря Волошенюка, який чотири рази стріляв у водія Руслана Габреля, рукояткою пістолета розтрощив йому виличну кістку.  Перевертні в пагонах закрили провадження, бо Габрель ніби-то сам впав з машини. Правда, постанову про закриття провадження потерпілому не вручили і досі. Таке собі таємне корупційно-злочинне закриття. Не тільки НАБУ, а й керівництву Національної поліції у Волинській області , напевне, варто дослідити майже п’ятирічну опіку і "кришування" Новицьким бандитів. 

Чи не за ці заслуги його було підвищили по службі і перевели в область? Сподіваюся, що НАБУ належно спитає з прокурорів області, чому вони не розслідують, а покривають "подвиги" бравого поліцейського.

Слідство, що ніби-то ведеться роками по згаданих п’яти кримінальних провадженнях під пильним  прокурорським наглядом скоріше нагадує каліцтво. Каліцтво всієї правоохоронної системи. Слідчі поліції району, як і процесуальні прокурори не володіють елементарними  знаннями основ економіки, а їм доручили розслідувати фінансові оборудки і шахрайські схеми на десятки мільйонів гривень. Можливо, саме тому їм  і доручили, щоб ніколи не були розкриті ці злочини і не знайшли винних? Щороку по кілька разів у нас зі слідчими групами проходить чергова серія того, що вони закривають провадження,  а мені доводиться через суд поновлювати їх і змушувати проводити слідчі дії, вказані в судових рішеннях. Так, кримінальне провадження щодо відмивання і легалізації коштів повернуто на дорозслідування по сьомому колу, по третьому – п’ятому разу – інші провадження. І кінця-краю цьому слідчому каліцтву не видно.

Читайте також: Які схеми корупційних заробітків діють на Волинській митниці

Здавалося б, що керівництво прокуратури Волинської області, куди неодноразово звертався, мало навести лад у вакханалії слідства і змусити слідчих і процесуальних прокурорів нарешті завершити розслідування очевидних злочинів. Та ніхто не хоче притягувати винних до відповідальності і повертати награбоване. Очевидно, що вкрадені кошти і активи давно поділені, за злочини –  заплачено. Керівники обласної прокуратури вдалися до відписок.

Ще 29 серпня і 3 жовтня 2016 року тодішні прокурор області Максим Киричук і перший його заступник Віктор Швидкий впевнено  пишуть, що всі п’ять проваджень закриті на законних підставах, "з прийнятими процесуальними рішеннями…прокуратура області погодилася". Далі – постанови про закриття мною оскаржуються, всі п’ять проваджень суд направляє на дорозслідування. В 2017 році історія майже повторюється. 27 липня і 14 серпня уже заступник прокурора області Сергій Єфремов і  перший заступник прокурора області Віктор Швидкий знову пишуть про законне закриття проваджень і на мою вимогу надсилають копії постанов про закриття. Суди вкотре скасовують ці постанови і знову – дорозслідування.

Керівництво прокураткри Волинської області:

В цих та інших відповідях керівники прокуратури посилаються на кримінальне провадження від 11.07.2013 року, мовляв, розслідували злочини і нічого не знайшли. По-перше, суди неодноразово аргументували, що провадження, відкриті за моїми заявами, не мають жодного відношення до того, на яке вони посилаються. По-друге, а хтось із вас знайомився з матеріалами провадження від 2013 року, читав їх? Це класичний приклад зловживань, корумпованості і покривання злочинів тодішнім процесуальним прокурором Олександром Мотрунчиком. Якби хтось з керівництва прокуратури читав провадження, то спитав би у Мотрунчика, як він без підпису прокурором обвинувального акту направив справу в суд, як потім "загубилися" тяжкі економічні злочини, як випав з провадження один з фігурантів-рейдерів Василь Ярема,  за яким законом двоє акціонерів, що володіли 40 процентами акцій, заволоділи господарством, куди зникли мільйонні кошти і активи? А чи не Мотрунчик і готовив відповіді для керівництво прокуратури, тим більше, зараз він є керівником одного з підрозділів прокуратури області? Єдине, в чому впевнений, що рано чи пізно фактам, наведеним в журналістських розслідуваннях, буде дана належна оцінка, бо написане не горить.

Зараз очевидним є те, якщо суди протягом п’яти років постійно скасовують закриття проваджень, то це свідчить про бездіяльність і слідчих , і процесуальних прокурорів або вони свідомо покривають злочини. Шановні керівники прокуратури Волині, скільки  ще потрібно судових рішень, щоб завершити розслідування цих кримінальних проваджень? Чи прокуратура – це  монополія на свавілля і беззаконня? Саме це і змусило мене звернутися в НАБУ.

Ярослав Андрусяк

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter