Кавуни – улюблені літні ласощі, які їдять із задоволенням як дорослі, так і діти. Цю велику смугасту ягоду можна побачити ще в червні. Деякі не можуть встояти перед спокусою і купують кавун.

Читайте також: Сезон кавунів цього року почнеться раніше – експерт

Про це повідомляє "Голос ua".

Проте лікарі наполегливо рекомендують з цим почекати, адже у ранніх кавунах може міститися багато нітратів.

Як відомо, нітрати – це солі азотної кислоти, які додають в мінеральні добрива. Рослини активно використовують нітрати для зростання, а ранні сорти баштанних культур містять досить високу їх концентрацію (норма може перевищувати в десятки разів), що загрожує здоров'ю людини.

Нітрати, що містяться в кавуні, потрапляють в шлунок, а потім у кишечник. Під впливом мікрофлори кишечника відбувається їх розкладання, з них утворюються нітрити – небезпечні сполуки, які надають подразнюючу дію на слизову кишечника. Роздратуванняможе бути настільки важким, що у людини виникає нудота, блювота ірясна діарея.

Читайте також: Які продукти допомагають зробити обвислу шкіру пружнішою

Але це далеко не всі біди, які нам приносять нітрити. Ці речовини здатні окисляти залізо гемоглобіну. У такому стані гемоглобін не переносить кисень, розвивається кисневе голодування.   

Нітрити порушують процес нормального всмоктування вітамінів і мікроелементів в кишечнику, а також сприяють накопиченню важких металів у нирках і печінці.

Тому намагайтеся не брати ранніх кавунів. Краще почекайте до кінця липня, початку серпня, коли почнеться сезон.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter