5-й президент України Петро Порошенко вперше після поразки на парламентських виборах, і як наслідок остаточної втрати влади, дав велике інтерв'ю. Поспілкуватись з екс-гарантом вийшло у журналістів "Української правди". Перша частина розмови опублікована як у текстовому, так і у відеоформаті.

Одразу помітно, що Петро Порошенко дуже сильно змінився у своїй поведінці, у манері спілкування. У нього вже немає тієї впевненості та гонору, як до виборів, він виглядає розгублено, ніби досі не усвідомивши ситуації, в якій опинився.

Читайте також: Петро Порошенко разом із сім'єю вилетів з України: подробиці

Розмовляти Петро Порошенко став дуже обережно, регулярно додає, як він з повагою ставиться до всіх, ретельно добирає слова, уникає прямих питань, які зачепляють тему його причетності до корупції, відкидає усі звинувачення. Він став помітно менш нахабним, але все одно дозволяє собі перебивати журналістку у незручних для нього моментах. Помітно злиться, коли мова заходить про деякі прізвища. Схоже, що допити в ДБР вже залишили відбиток на екс-президенті, адже адвокати явно попрацювали з ним над тим, що і як говорити можна, а що – ні.

Отже, розберемо ключові моменти інтерв'ю Петра Порошенка після фіаско на виборах.

1. Голоси вкрали, влаштовувались провокації

"Чи можу я сказати, що була робота проти нас? Була. Була робота проти нас поліції. Була робота проти нас організованих груп, на кшталт Шарія, організовані зсередини країни.

Чи вдалося їм нам перешкодити? Ні. Тому що ми маємо підтримку людей. Стільки, скільки захистили, стільки і маємо.

На скільки об'єктивно ми могли претендувати? На багато більше".

Порошенко з самого початку вражає тим, що звинувачує когось у "крадіжці" голосів та звинувачує так звані демократичні сили у тому, що не об'єднались. По суті, звинувачує всіх, що не допомогли йому утриматись при владі.

Щодо провокацій, то як кістка в горлі йому стоять активісти партії Анатолія Шарія, які регулярно відвідували його мітинги із червоними повітряними кульками. Більше того, він заявив, що Шарій діяв спільно із Зеленським і навіть на замовлення нового президента, аби зіпсувати його рейтинг.

Дивно звучить і те, що Порошенко заявляє, що поліція була не на його стороні, а на стороні провокаторів. І це в той час, коли тих же згаданих активістів Шарія били, обприскували газом, матюкали відкрито на вулицях міст, а поліція бездіяла, навіть отримавши заяви і встановивши осіб. Та й взагалі, чому поліція має бути на стороні якогось політика і саме його електорату?

Про вкрадені голоси взагалі нема що говорити, адже всім відомо – ЦВК повністю контролювалась Порошенком і доказ цьому є спершу реєстрація, а потім зняття з виборів Клюєва та Шарія за вказівкою екс-президента.

2. Зеленський і недосвідчені "слуги народу"

"Зеленський – не Голобородько, і його перемога – це технологія. Коли більше сотні людей не мають вищої освіти. Коли майже сотня людей були безробітними, які дуже давно не працювали, не платили податки, не мають досвіду і пройшли лише на почутті людей, що "слухайте, давайте дамо Зеленському шанс".

Навіть з весільним фотографом, навіть з безробітною нянькою, навіть… Причому я з повагою ставлюся і до фотографа, і до няньки..."

Порошенко вважає, що склад партії "Слуга народу" абсолютно непрофесійній і в парламент завели незрозуміло кого. Хоча сам екс-гарант включив у список одіозного блогера Полтаву, який веде "Вата шоу" і постійно брав його на мітинги і публічні виступи.

Зрозуміло, що великим та грошовитим політикам дуже боляче програвати рядовим громадянам.

Читайте також: Зняття недоторканості: чому це життєво необхідно Зе! Команді і коли нардепів позбавлять "імунітету"

І взагалі, останні роки довели, що так звані "професійні політики" набагато страшніші і небезпечніші для держави та народу, ніж весільні фотографи у парламенті.

Щодо причин повної поразки від Зеленського, то Петро Олексійович, схоже, так нічого і не зрозумів.

3. Образа на Гройсмана

"Ми мали спільну політичну долю. Він був четвертим у моєму партійному списку. Наша політична сила висунула його на спікера. Наша політична сила висунула його на прем'єр-міністра.

Завершення моєї президентської каденції – це завершується перший етап, коли кожен може обирати подальше життя. Чи було право у Володимира зробити цей вибір? Було. Чи схвалюю я цей вибір? Ні.

Я вважаю, що з політичної точки зору, це було самогубство".

Читайте також: Порошенка знищують "зрадники": як екс-президент став жертвою своєї політичної системи мерзотників

Слова з підтекстом "я йому дав все, а він мене зрадив". Дійсно, спільний похід в парламент міг би дати блоку "Європейська солідарність"+"Українська стратегія Гройсмана" більше 10%. Це відкрило б шлях для створення опозиції і дало б більше можливостей на голосуваннях. Тому Порошенко і розлючений на колишньго партнера.

4. Допити в Державному бюро розслідувань

"Я хочу зараз твердо наголосити, що жодної повістки, запрошення по жодній з адрес – службовій, домашній я не отримував. Я твердо переконаний, я спитав – мені не направляли". 

Порошенко наполягає на тому, що ніяких повісток на допит він не отримував, а це все витівки Андрія Портнова. Цікаво, що посадовець часів Януковича здебільшого інформував громадськість про походи Порошенка в ДБР на допити на своєму Telegram-каналі.

Зважаючи на все це, виникає питання: якщо ніяких повісток не було, то нащо Порошенко все ж ходив на допити в ДБР? Тому що про повістки написав Портнов? А якщо Портнов напише, що Порошенко втік в Росію як Янукович, то він теж це зробить? В чому логіка слів і дій Порошенка – незрозуміло, адже вони не збігаються абсолютно.

Читайте також: Порошенко на допиті в ДБР казав, що нічого не пам'ятає і прикривався 63 статтею

Щодо самого предмету допиту – продажу "Ленінської кузні", яка брала замовлення "Укроборонпому" і нібито є учасником розкрадання оборонного бюджету. Завод був проданий Сергію Тігіпу за 300 млн.

В цьому питанні ще більш смішно виглядає позиція Порошенка. Він знімає з себе всю відповідальність і причетність до продажу і звалює все на найманих фахівців, які цим займались. І взагалі, він нічого не пам'ятає, нічого не знає, і ні при чому. Позиція зрозуміла. Адвокати добре попрацювали з 5-м президентом.

5. Заручник поганих/хороших реформ

"Чи відповідає якісний склад ДБР тим вимогам, які сьогодні висуває перед ним суспільство? На мою думку, власну, ні, бо на сьогоднішній день, на жаль, внаслідок того, що керівництво ДБР має такі точки, на які Офіс президента може натиснути… Моє єдине зауваження, що незалежність судової гілки влади і незалежність ДБР, без прізвищ, сьогодні, на жаль, недостатня. Це означає, що влада може використовувати правоохоронні органи для політичного тиску. Що вона зараз і робить. Послухайте, будь ласка, судова реформа… Можна по-різному до неї ставитися і вона має недоліки. Але вона слугувала тому, щоб відбулося оновлення судової системи. На рівні Верховного суду…"

Коротше кажучи, спершу Порошенко пишається, що у нього єдиного було політична воля і він зробив хорошу судову реформу і реформу правоохоронної системи, а потім скаржиться на те, що ці перетворення пройшли погано і тепер він від них страждає.

Читайте також: Тиск на суд та прослушка послів: ДБР відкрило нову кримінальну справу проти Порошенка (деталі)

Всі 5 років президентства Порошенка експерти, громадянське суспільство, західні партнери, одним словом – всі говорили про необхідність проведення повного очищення та перезавантаження судової гілки влади. Однак тоді гарант вирішив систему переробити під себе – в цьому і полягала вся реформа.

Та сама ситуація і з ДБР, і з НАБУ, і з іншими структурами, які були покликані покласти кінець корупції і дати початок життю правової держави.

Врешті Петру Порошенку нема на що жалітися і нема кого звинувачувати – він став жертвою своєї ж системи.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook