В цей день православний світ вшановує пам'ять святої великомучениці Варвари Іліопольської (за старим стилем – 4 грудня). Примітно, що в народі свято отримало назву Варварини морози, так як в цей період вже наступали сильні морози.

Читайте також: Повідомили, коли засяє головна ялинка Луцька

Прийнято вважати, що Варвара є заступницею вагітних жінок або тих, хто молиться про здоров'я дітей. Про це пише "То є Львів".

Важливо знати, що Варвара стала однією з відомих шанованих святих невдовзі після хрещення Русі. Її мощі в шостому столітті були привезені в Константинополь, а в восьмому перевезені княжною Варварою, дружиною князя Михайла Ізяславовича, в Київ. Мощі святої Варвари і зараз знаходяться в соборі святого Володимира.

Головні заборони та повір'я свята

В цей день всі жінки традиційно моляться святій Варварі про послання здоров'я дітям і захист від несправедливості з боку чоловіків і свекрух. Бажати зла і хвороб під час молитви ні в якому разі не можна, інакше можна притягнути нещастя у власний будинок.

Читайте також: У Луцьку розпочинаються святкові новорічні заходи (перелік)

Також починається підготовка до Дня святого Миколая і новорічних свят. Господині готують солодощі на кухні, а чоловіки в свою чергу варять медове пиво за особливим рецептом.

Варто відзначити, що в це свято дівчата і жінки не займалися домашніми справами. При цьому категорично заборонялося прясти, прати, білити і глину місити. Дозволялося тільки на Варвару в'язати і вишивати. Вважалося, що у виріб, виконаний у цей день, впліталися частинки самого Господа. Беручись до вишивання, дівчата хрестились і шепотіли: "Свята Варвара золотими нитками Ісусові ризи шила і нас навчила".

Прикмети на День святої Варвари

Якщо на день святої Варвари тепло, то можна очікувати хорошого урожаю льону.

Якщо захід яскравий і насичений, то погода буде сонячна і ясна.

Якщо на вулиці сильний мороз, то протримається він ще довгий час.

Якщо дим з труби по низу стелиться, треба чекати на теплу погоду.

Читайте також: Прем'єр розповів, чому в Україні не "падають" ціни

На Варварин день завжди мороз, дороги і мости покриються льодом.

Варвара ночі вкрала, дні приточала.

Якщо на Варвару вкрадеш і не попадешся, то весь рік будеш красти і не попадешся.

До Варвари зима дороги заварить.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook