Колегія суддів Волинського адміністративного суду слухала, як депутат Луцької міської ради Анна Мовяк намагалася оскаржити виборче законодавство України. Йдеться про Ківерцівський район,  де незабаром відбудуться вибори ОТГ.

Читайте також: З директором КП "Луцькводоканал" розірвали контракт

Про це йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

Анна Мовяк – очільниця Ківерцівського районного осередку "Народного контролю" разом з В’ячеславом Гордіюком та правозахисником Андрієм  Медведем позивались до Ківерцівської міської виборчої комісії. Справа в тому, що трійку позивачів не влаштовує кількість виборців по окремих округах Ківерцівського району. Мовляв, в деяких округах більше виборців, а в деяких менше, що логічно, оскільки однакової кількості людей на конкретній території проживати не може.

Позивачі просили скасувати документ про перерозподіл округів. Але як виявилося в процесі судового засідання, документу, який просять скасувати, не існує.

"Вони чомусь зовсім не врахували того, що так і близько не може бути. Адже результати виборів в жодному разі не залежать від кількості виборців, а від того, який відсоток голосів від проголосованих на даному виборчому окрузі набере той чи інший кандидат. Тобто кількість виборців тут нічого не вирішує. Заявники акцентували на тому, що на різних дільницях кількість виборців є різною. Це тому, що межі виборчих дільниць, які затвердила ЦВК є різними, – розповідає Григорій Павленко – голова Ківерцівської міської виборчої комісії.  

Оскаржити законодавство позивачам не вдалося. Судді стали на бік виборчої комісії і вирішили, що права виборців у такому розподілі округів жодним чином не порушені. Тому усі судові витрати поділили поміж позивачами. Проте чи за права виборців боролася депутат Луцької міської ради, чи може за дивіденди для своєї політичної сили на виборах до ОТГ у Ківерцівському районі Анна Мовяк? Також вона голова Ківерцівського районного осередку народного контролю. Проте партійним конкурентам претензії трійка пред’являла дещо неграмотно. 

Читайте також: У Луцьку жінка продавала амфетамін у лікарні

Під час судового засідання, та й у його перерві мова йшла саме про партійні рейтинги депутатів. Проте обранцям громади слід пам’ятати, що їх у раді делегує не партія, а виборці. І саме їхні інтереси повинні стояти на першому місці. Адже депутати у ради ідуть не розводити поміж партійні війни, а відстоювати інтереси громади. Хоча очевидно, в нашій країні у цій системі щось пішло не так.

Детальніше у сюжеті:

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter