Депутати міськради вважають неприйнятним збільшення грошової застави для кандидатів на посаду міського голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до обласних та міських рад майже у 40 разів порівняно з місцевою виборчою кампанією 2015 року.

Читайте також: Депутат Луцькради не складатиме мандат

Відповідне звернення до Президента України та Голови Верховної Ради України депутати міськради прийняли на черговому сесійному засіданні сьогодні, 29 січня.

Зазначимо, що розмір грошової застави для реєстрації партійного списку у Луцьку складає 283 тисячі гривень. Обранці вважають підвищення розміру застави обурливим, оскільки не відбулося суттєвих змін у розмірах грошових застав для кандидатів на пост Президента України та виборчих списків партій до Верховної Ради України порівняно з розмірами, які були встановлені чинними до ухвалення Виборчого кодексу законами.

Читайте також: У Луцьку підприємці приведуть до ладу свої робочі місця на зупинках

Також неприйнятним є те, що для загальнонаціональних та місцевих виборів застосовуються різні принципи для розрахунку розміру грошової застави, які є дискримінаційними щодо деяких місцевих рад, в яких розмір грошової застави у розрахунку на одного виборця майже в п'ятнадцять разів більшим, ніж на парламентських, і в понад 20 разів більше, ніж на президентських виборах.

Так, сума застави є непомірною і перевищує в рази середній річний дохід в Україні, який становив у 2019 році близько 125 тисяч гривень.

 

 

 

 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook