5 грудня у Луцьку відбулася фінальна презентація соціального відеопроекту «Громадського.Волинь» – «Діти Сонця. Один день на роботі». Під час заходу присутні познайомились з героями шести відеофільмів про можливості молоді з синдромом Дауна реалізувати своє право на працю, бути корисними суспільству і самореалізуватися.

У рамках презентації відбулась панельна дискусія на тему: «Коли у Луцьку молодь з синдромом Дауна зможе реалізувати своє право на працю?». 

Проект був втілений в життя журналістами «Громадського. Волинь» Оксаною Петрук та Людмилою Розпопою спільно з Волинською обласною організацією «Даун Синдром».

Оксана Петрук наголосила, що діткам із синдромом Дауна щодня доводиться доводиться долати певні бар'єри у досягненні своїх цілей, адже сьогодні в нас країні за права «сонячних діток» борються тільки його батьки.

В рамках проекту дітки із синдромом Дауна мали можливість влаштуватися на роботу і довести всім, що вони можуть і вміють.

Першопрохідцем проекту стала Яна Авраменко – дівчинка, що захоплюється малюванням, любить танцювати та співати. Яна стажувалася в дизайн-студії. Дівчинка із захопленням розповідала про день на новій роботі, сповнений нових вражень та емоцій.

Ще одна героїня проекту – Наталка Барташук. Наталці – 21. Вона весела та життєрадісна дівчинка, добревміє куховарити, любить дискотеки, поезію, сама пише вірші і мріє побувати у Туреччині, адже своєю улюбленицею вважає «Роксолану». В рамках  проекту «Діти Сонця. Один день на роботі» Наталка спробувала себе в ролі помічника бібліотекаря. Дівчина допомагала наводити лад з періодичними виданнями в читальному залі, оформляла тематичні книжкові стенди і фотовиставки у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва.

Ще один герой вищезгаданого проекту Андрій Мельник дуже комунікабельний та веселий. На заході перезнайомився з усіма його учасниками. Хлопець провів чи не найщасливіший день у житті на корпорації «Тигрес» - фабриці, де створюються іграшки. Андрій на рівні з досвідченими працівниками складав пластмасові іграшки. Колектив підприємства поставився до нового колеги дуже дружньо. Андрій щоразу з радістю поспішав на стажування і неохоче покидав робоче місце, коли починалась обідня перерва.

Президент Всеукраїнської благодійної організації «Даун Синдром» Сергій Кур’янов був щиро вражений такою ініціативою журналістів і висловив сподівання, що хороша ініціатива буде продовжена і знайде підтримку у суспільстві.

ПЕТРО СОСНИЦЬКИЙ