З історії

Вірусні захворювання загрожують не тільки людям і тваринам, але й рослинам. Епіфітотії (так називаються масові зараження рослин) можуть становити значну небезпеку.

Наприклад, до середини XIX ст. Цейлон був головним у світі постачальником кави: загальна площа плантацій перевищувала 200 млн га, а щорічний експорт оцінювався приблизно в 50 тис. т.

Однак в 1860-х роках на острів була занесена "кавова іржа", внаслідок чого через кілька десятків років врожайність плантацій знизилася в 15 разів, а всі дерева були вирубані.

Після цього Цейлон переорієнтувався на виробництво чаю. Приблизно в ті ж роки в Ірландії стався спалах одного з найнебезпечніших захворювань картоплі — фітофторозу, що призвело до масових неврожаїв, загибелі населення та міграції ірландців до США. Як і люди, рослини мають "імунітет" і можуть самі боротися із захворюваннями, однак здебільшого вони також потребують спеціальних препаратів.

Як ефективно боротися з бур’янами

Найбільш дієвий захист рослин забезпечує застосування хімічних засобів. Вони вигідні і з огляду на ефективність, оскільки пестициди допомагають швидко впоратися з будь-якою хворобою або шкідником, а вкладення в захист окупаються за рахунок високої врожайності.

Компанія UKRAVIT (https://ukravit.com.ua/ru/) пропонує широкий вибір засобів захисту рослин.

Максимального ефекту можна домогтися тільки при правильному підборі препаратів. Якщо та чи інша культура виявляється зараженою, то важливо правильно поставити діагноз: через неправильний вибір пестициду врожайність може виявитися навіть нижчою, ніж при розвитку хвороби. Для ефективної боротьби з бур’янами також необхідно скласти перелік препаратів від певних видів бур’янів – вони різняться в залежності від вирощуваної культури, ґрунту і погодних умов на різних полях.

Крім того, засоби захисту рослин не будуть максимально ефективні без правильного внесення на поля. Для повної реалізації потенціалу препаратів необхідна наявність плану обробки, а також відповідні погодні умови. Але при захисті рослин використовується не тільки обприскування: пестициди різними способами наносять на насіння, а також виробники пропонують гранули, які розміщуються біля коріння у ґрунті.

На думку фахівців, без застосування засобів захисту рослин сьогодні неможливо зберегти високу врожайність і, отже, забезпечити продовольчу безпеку в країні та в світі у цілому.

Основні види хімічних засобів захисту рослин:

  • гербіциди для боротьби з бур’янами;

  • інсектициди для боротьби з комахами;

  • фунгіциди – від грибів, які є збудниками хвороб.