Президент Польщі підписав зміни до закону про соціальне страхування працівників сільського господарства. Передбачається, що зміни мають сприяти детінізації аграрного сектора та забезпечити права сезонних робітників.

Читайте також: Більшість українських заробітчан працює за кордоном менше ніж півроку

Про це повідомляє Radio ZET.

Зазначається, що зміни до законодавства, зокрема, передбачають введення нового типу угоди – для працевлаштування на час збору урожаю. Такий тип угоди можна буде укладати на 120 днів.

Завдяки нововведенню найняті на збір урожаю робітники, яких тепер називатимуть “помічниками фермера”, отримають обов’язкове медичне страхування, декретні виплати та страхування від нещасних випадків для сезонних працівників.

Розмір обов’язкового внеску на медичне страхування наразі становить 142 злотих, а декретні виплати – 42 злотих. Таким чином працедавець має платити до бюджету за кожного найманого сезонного працівника 184 злотих на місяць.

Читайте також: Третина українських заробітчан хочуть назавжди залишитись в Польщі

Новий тип угоди, має на меті скоротити масштаби неофіційного працевлаштування та зменшити кількість договорів на виконання робіт, за які роботодавець не сплачує соціальних внесків. Також повідомляється, що нововведення допоможуть українським заробітчанам, яких у польському аграрному секторі працює більше 500 тис.

Новий закон набуде чинності впродовж семи днів з дня опублікування, окрім деяких положень, що стосуються влади (наприклад, голови Фонду соціального страхування в сільському господарстві, воєводи, старости). Щодо положень про владу закон набере чинності з 1 січня 2019 року.