У Верховній Раді розроблено законопроект, який значно посилює відповідальність за порушення митних правил, зокрема за ввезення та використання на території України автомобілів на єврономерах.

Читайте також: Через "євробляхи" в Україні зросте ціна на страховку

Текст законопроекту №8488 "Про внесення змін у Митний кодекс України та деякі законодавчі акти України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України" проаналізував "Апостроф. Економіка".

Документ забороняє особам, що переміщують авто через митний кордон у режимі транзиту або тимчасового ввезення, передачу автомобіля у володіння, користування, розпорядження іншим особам або його розукомплектування. Не буде також використовувати ці авто у підприємницькій діяльності. За порушення цих норм власнику авто буде загрожувати штраф у розмірі 34 тис. грн.

Штрафувати будуть також тих, хто в обхід закону все ж взяв авто на єврономерах у користування. У разі виявлення такого порушення вперше передбачається штраф у розмірі 8,5 тис. грн, за повторне порушення – 170 тис. грн з позбавленням прав на керування авто терміном на 1 рік і вилученням транспортного засобу.

Посилять відповідальність також за порушення строків перебування авто на іноземних номерах в режимі транзиту. Так, якщо сьогодні діють штрафи за порушення термінів на 1 добу (попередження або 170 грн), до 10 діб (3400 грн) і не більше ніж на 10 діб (8500 грн), то з прийняттям законопроекту штрафуватимуть також за прострочення в 20 – 30 діб (85 тис. грн).

Читайте також: Верховна Рада може змінити акциз на ввезені авто: що зміниться

За прострочення більш ніж на 30 діб і за втрату або разукомплектацию авто загрожує штраф у розмірі 170 тис. грн або конфіскація авто.

За порушення строків перебування автомобіля в режимі тимчасового ввезення передбачаються такі штрафи: на термін від 10 до 20 діб – 17 тис. грн, до 30 діб – 85 тис. грн, більше 30 днів – 170 тис. грн (або конфіскація).

Пропонується також обмежити для нерезидентів кількість авто, які можна ввезти в країну в режимі тимчасового ввезення.

Тепер без грошового забезпечення можна буде ввезти лише один такий автомобіль, ввезення інших передбачає наявність гарантій, які може видати фінансова установа, яка візьме на себе зобов’язання сплатити всі митні платежі, якщо авто не буде вивезено.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter