За результатами опитування, проведеного 13-17 травня 2019 року, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі, шанси на потрапляння до наступного складу українського парламенту отримали б такі партії: "Слуга народу" новообраного президента України Володимира Зеленського (34,7%), "Опозиційна платформа – За життя" Юрія Бойка, Вадима Рабіновича і Віктора Медведчука (15,1%), "Батьківщина" Юлії Тимошенко (9,5%) і "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (8,9%).

Читайте також: Президент Зеленський домовився із лідерами фракцій про розпуск Ради та дострокові вибори: повідомили дату (відео)

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія).

Інші політичні партії, зокрема, Радикальна партія Олега Ляшка (4,9%), "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка та Дмитра Добродомова (4,6%), "Сила і Честь" Ігоря Смешка (3,9%), ВО "Свобода" Олега Тягнибока (2,3%), "Опозиційний блок – Партія миру та розвитку" Євгена Мураєва, Олександра Вілкула і Вадима Новинського (2,0%) та ін. мають менші шанси на перемогу в парламентських виборах.

Також вперше в дослідженні оцінювалися шанси кількох нових партій – партії "Голос" Святослава Вакарчука, Суспільної платформи Надії Савченко та "Української стратегії успіху" Володимира Гройсмана.

Результати дослідження приведені в таблиці.

Також експерти звернули увагу на такі тенденції нового політичного сезону в Україні, що знайшли підтвердження в результатах соцдослідження:

До наступного складу парламенту можуть пройти чотири партії. Три провідні партії ("Слуга народу", "Опозиційна платформа – За життя", "Батьківщина") зберегли свої позиції в порівнянні з попереднім дослідженням. В цей же час спостерігається просідання рейтингу "Блоку Петра Порошенка "Солідарність" та зберігається розрив між партіями "Опозиційна платформа – За життя" і "Опозиційний блок – Партія миру та розвитку".

Скорочення електоральної підтримки партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (з 13,2% до 8,9% в порівнянні з попереднім дослідженням) може багато в чому пояснюватися рішенням Святослава Вакарчука про запуск власного політичного проекту. На думку соціологів, обидва проекти змушені ділити електоральну базу, що ускладнить їхнє просування в авангард парламентського життя.

Читайте також: Зеленський назвав головні причини розпуску Верховної Ради

Дане дослідження підтверджує висновки українських соціологів про те, що такі партії як Радикальна партія Олега Ляшка, "Громадянська позиція" і "Сила і честь" стоять на порозі потрапляння до наступного складу Верховної Ради України. Зважаючи на ймовірну похибку вибірки (2,2%), їхні шанси на роботу в парламенті залишаються цілком реалістичними.

Зростання кількості респондентів, які вибрали варіант "інша партія" навіть не дивлячись на те, що фактично всі значимі політичні проекти були перераховані в питанні, пояснюється бажанням респондентів зробити ставку на когось з відомих їм місцевих політиків і лідерів думки свого регіону.

Опитування проводилося на території України міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія) 13-17 травня 2019 року. Загальна кількість респондентів – 2010 осіб. Метод опитування – комбіновані інтерв'ю. Ймовірна похибка – 2,2%.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook