"Дошка ганьби" - так називають у міністерстві юстиції України список неплатників аліментів. Із 6 лютого його зробили публічним і у вільному доступі є інформація про усіх, хто не сплачує кошти на утримання дітей після розлучення. Будь-хто може відшукати не лише прізвище, ім’я і по-батькові неплатника, а й дату його народження.

Читайте також: Особи, які уникають сплати аліментів, позбавлені права виїзду за кордон

За цими даними можна перевірити, чи не відкрили проти тієї чи іншої особи виконавчого провадження через несплату аліментів. Обмеження для боржників В міністерстві юстиції таким способом хочуть змусити злісних неплатників все ж погасити заборгованість по аліментах. Також, як зазначав міністр Павло Петренко, завдяки списку можна буде перевірити потенційних партнерів у різних ділових справах або й навіть майбутнього чоловіка. Мовляв, якщо людина є у списку, то варто задуматися про доцільність укладання з нею якихось договорів чи іншого. Та публічне внесення до "дошки ганьби" - не єдине, чого варто очікувати на платників.

Внесення до списку  - це є обмеження для боржника. Згідно законодавства, заборонено усім органам, які здійснюють реєстрацію чи переєстрацію майна, здійснювати будь-які правочини по відчуженню майна відносно осіб, яких внесено до реєстру боржників. Раніше даних по аліментах не було видно. Тепер вони відображаються. Тобто боржник уже не може піти до нотаріуса і переєструвати свою машину чи інше майно, - пояснює начальник Управління державної виконавчої служби у Хмельницькій області Роман Касянюк. Список розширяється У перший день, відколи запрацював Єдиний реєстр боржників стосовно неплатників аліментів, у ньому нараховувалося близько 75 тисяч записів. Менш, як за тиждень, їх кількість виросла вдвічі. Станом на 12 лютого у "дошці ганьби" вже є 158 тисяч осіб.

Як пояснюють у виконавчій службі, система працює автоматизовано. Кажуть, що тільки відкривається виконавче провадження через заборгованість понад три місяці, відомості відразу потрапляють у реєстр. Слідкуйте за новинами Хмельницького і не тільки на vsim.ua. Довідково: В Україні аліменти на дітей, у разі стягнення їх у судовому порядку, визначаються в розмірі однієї четвертої заробітку на одну дитину, однієї третини заробітку — на двох дітей, половини заробітку — на трьох та більше дітей, але в усіх випадках розмір аліментів не може бути меншим 30% прожиткового мінімуму на кожну дитину.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter