Дострокові вибори в парламент України пройдуть 14 або 21 липня. Кінцева дата залежить від дня офіційної публікації відповідного указу. Про це заявив колишній глава комітету виборців України нардеп Олександр Черненко (БПП), інформує Страна.ua.

Читайте також: Зеленський: "Я розпускаю Верховну Раду 8 скликання"

"Якщо президентський указ про розпуск Ради буде до середи, 22 травня, включно опублікований, то дострокові вибори відбудуться 14 липня, якщо після середи, то – 21 липня", – сказав він.

Відзначимо, що консультації про розпуск Ради спочатку збиралися провести вже 20 травня. Всі глави фракцій і груп є в Києві, але їх потім перенесли на вівторок. Вони призначені на 10 ранку 21 травня в парламенті. Це може говорити про те, що указ про розпуск нинішнього складу парламенту очікують саме у вівторок, а його офіційної публікації і вступу в силу – в середу, 22 травня.

Читайте також: "У Вас є два місяці", – Зеленський віддав перші доручення у Раді

За статтею 90 Конституції України, рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України приймається Президентом України після консультацій з головою Верховної Ради України, його заступниками та головами депутатських фракцій у Верховній Раді України.

Таким чином офіційний розпуск Ради можливий після консультацій. Від його дати повинні бути відрахувати 60 днів, протягом яких повинні відбутися перевибори парламенту України. Ці 60 днів закінчуються опівночі 21 липня.

Відзначимо, що по завершенні інавгурації Володимира Зеленського 20 травня, Андрій Парубій, Володимир Гройсман, Арсеній Яценюк і Петро Порошенко закрилися в кабінеті спікера і обговорювали, що робити з розпуском Верховної Ради.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook